Ramuš Haradinaj
AP
Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Takozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ostati na snazi sve dok je on premijer.

- Nadam se da ste me dobro čuli. Vidite gde sam došao da vam to kažem - rekao je Haradinaj u svom rodnom mestu Glođane, u blizini Dečana.

Haradinaj je insistirao na tome da se takse neće ukinuti bez priznanja Kosova od strane Srbije.

Pročitajte još:

 

Haradinaj je rekao da su uslovi koje Beograd postavlja Kosovu (za nastavak dijaloga) ti koje treba ukinuti.

- Ako se povučemo i ukinemo takse, oni sutra mogu tražiti Trepču, uklanjanje vojske i još ponešto - rekao je Haradinaj.

Nosilac izvršne vlasti takođe je govorio o stavu koalicije, rekavši da je odluka da se uvede stoprocentna taksa na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički doneta.

Pročitajte i ovo:

 

- Takođe tražim podršku političkih partnera, iako možemo da imamo različita mišljenja. Jedna stvar je istinita, a to je da kada smo donosili odluku o taksama, bili smo jednoglasni, tako da je svako od njih rekao da. Nije dobro da bilo ko pokuša da suspenduje takse bez prethodnog dogovora - rekao je Haradinaj.

Premijer Haradinaj se protivi zahtevima SAD i Evropske unije da takse na srpsku robu budu suspendovane.

Takse su postale prepreka za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, jer je srpska delegacija otkazala učešće u ovim razgovorima dok su takse na snazi.

Sa druge strane, vladajući koalicioni partner PDK je preko svog predsednika Kadrija Veseljija ranije predložila ranije da takse budu suspendovane na 120 dana.