Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Politički analitičar Artan Muhadžiri u izjavi za Kosovo Onlajn ocenio je da će se politička situacija na Kosovu u potpunosti preoblikovati ukoliko Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdi optužnicu protiv predsednika Hašima Tačija, uz napomenu da je izvesno očekivati da poziciju predsednika posle Tačija zauzme Vljora Čitaku, koja je nedavno opozvana sa ambasadorskog mesta u SAD.

“Budući da su političke stranke na suprotnim pozicijama, imamo problem čak i unutar vladajuće koalicije, tako da će to biti vrlo težak proces, koji će zahtevati puno kompromisa i puno balansiranja interesa. Ako se na kraju optužnica protiv predsednika Tačija potvrdi i on podnese ostavku, politička situacija će se u potpunosti promeniti. Predsednik Tači ima izuzetno veliku političku težinu, a u prošlosti je bio deo mnogih sporazuma i velikih procesa, pa bi ovo bilo prvi put da se velika stvar kao što je izbor predsednika mora učiniti bez njegovog prisustva”, kaže Muhadžiri.

“Mislim da će gospodinu Haradinaju biti veoma teško, jer je predsednik četvrte stranke i ne vidim kako može da ubedi DPK da glasa za njega. Takođe, i njegovo neprijateljstvo sa Pokretom Samoopredeljenje je veliko, tako da ne vidim kako će moći da dobije podršku od njih i drugih stranaka. Tokom svog premijerskog mandata Haradinaj je imao velikih problema sa međunarodnom zajednicom zbog taksi, pa će teško dobiti podršku, posebno od Sjedinjenih Država i važnih zemalja Evropske unije. Uzimajući u obzir iskustvo sa njim kao premijerom, Kosovo nema taj luksuz da ima predsednika koji bi u nekom trenutku mogao da preduzme mere kao što je to bio slučaj sa pitanjem taksi, da bude tvrdoglav u svojim odlukama i ne pokaže spremnost na neophodne kompromise”, ističe Muhadžiri.

Vljora Čitaku

Printscreen

Vljora Čitaku, Foto: Printscreen

“Gospođa Čitaku nije imala negativne ili korupcijske skandale ni dok je bila ministarka i mislim da može biti prihvatljiva ličnost i za druge stranke. Dok je bila ambasadorka, dobro je obavljala svoj posao, tako da je jedan od najozbiljnijih kandidata i siguran sam da će imati podršku SAD kao i važnih zemalja Evropske unije. Ali pre njene kandidature mora da dođe do velikog dogovora između DPK-a i DSK-a, a zatim i sa drugim strankama kako bi se postiglo neophodno jedinstvo u parlamentu”, zaključuje Muhadžiri.