Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Priština, kako navodi Ramush Tahiri, u izjavi za Gazeta Blic, nije ostvarila očekivanja u vezi sa viznom liberalizacijom, zatim, kako kaže, nisu dobijeni "osuda i sankcije" za navodne zločine koje su Srbi počinili tokom rata na Kosovu, a takođe, nije izvršen ni pritisak na Beograd i pet zemalja EU da priznaju kosovsku nezavisnost.

PROČITAJ JOŠ:

Posebno, kaže Tahiri, razočarava napetost između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, koja je bila očigledna, a jedini uspeh samita je to da je održan i da su se na jednom mestu ponovo našli "lideri država Zapadnog Balkana", koji se već dugo nisu sastajali.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Taulant Kreiziju smatra da je vizna liberalizacija izostala samo zbog ponašanja predstavnika prištinskih institucija i nedostatka borbe protiv organizovanog kriminala an Kosovu.

PREPORUČUJEMO:

Kreiziju, koji je i savetnik za evropske integracije, kaže da su Tači i Haradinaj politizovali ovaj proces zarad ostvarivanja političkih poena i osvajanja glasova na izborima, a što je samo dovelo do povećanja frustracije građana.

I za Imera Muškolaja je nedobijanje vizne liberalizacije razočaravajuće.

Komentarišući Tačijeve izjave i njegov dvočasovni razgovor sa američkom ambasadorom u Nemačkoj, Muškolaj kaže da se takvo ponašanje ne može smatrati prikladnim, s obzirom da su oni u Berlin otišli na poziv Merkelove i Makrona, mada i on veruje da SAD imaju ključnu ulogu u procesu dijaloga i postizanju finalnog sporazuma.