Tači
Print Screen YouTube
Tači

Print Screen YouTube

Foto: Print Screen YouTube

Kancelarija za spoljne poslove Evropske unije odbila je da komentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće učestvovati u dijalogu sa Srbijom, koji će voditi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

"Ne komentarišemo ovu izjavu gospodina Tačija. Dijalog treba nastaviti što pre, sve dok situacija izazvana pandemijom koronavirusa to omogućava. Dugo smo naglašavali da je od presudnog značaja za nastavak dijaloga kako bismo regionu dali evropsku perspektivu. EU omogućava dijalog od početka 2011. godine i nastavlja da radi preko visokog predstavnika Đuzepa Borelja koji sada podržava specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka", poručio je Stano.

Doveo je u pitanje ozbiljnost EU rekavši da dva glavna čoveka po tom pitanju potiču iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pozivajući se na Slovaka Miroslava Lajčaka i Španca Đuzepa Borelja.

Međutim, prema Stanu, imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog odražava važnost koju države članice pridaju ovom dijalogu.

Miroslav Lajčak

AP Photo/Michael Sohn

Foto: AP Photo/Michael Sohn

"Imenovanje specijalnog predstavnika EU za region odražava važnost koju države članice pridaju dijalogu. Specijalni predstavnik je u stalnom kontaktu sa svim važnim partnerima radi saslušanja njihovih stavova, očekivanja i zabrinutosti kako bi se pripremio teren za nastavak dijaloga bez odlaganja. Međutim, vreme, dnevni red i tempo dijaloga ne zavise od EU, već se formiraju zajedno sa obe strane i njihovom sposobnošću da se pomire", dodao je Stano.

Dve najmoćnije zemlje u Evropskoj uniji, Nemačka i Francuska, preko ministara spoljnih poslova, u zajedničkom članku objavljenom u Kohi i beogradskom Blicu, zatražile su hitan nastavak dijaloga, pod vođstvom EU.

Dijalog između Kosova i Srbije obustavljen je krajem 2018. godine, nakon što je vlada Ramuša Haradinaja uvela taksu od 100 odsto na srpsku robu.