Tači
EPA
Tači

EPA

Tači, Foto: EPA

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije smatra da iza ovih Tačijevih reči stoji još jedna igra kosovskih političara koji žele da sačekaju da se okončaju izbori u Americi, u nadi da će pobediti oni koji ih podržavaju.

On kaže da Tači u startu ne govori istinu kada kaže da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini dala do znanja da je, „Kosovo nezavisna država“ i podvlači da su od samog početka pregovori vođeni kao - statusno neutralni.

Priština bi da bira posrednika, Tači protiv Lajčaka

„Tači povlači poteze zarad unutrašnjih poena na Kosovu i Metohiji, drugim rečima, dodvorava se biračima da ne bi bio okrnjen njegov oreol nekakvaog borca za nezavisno Kosovo. Beograd nikada neće priznati nezavisno Kosovo, a Tači ne može da bira ko će da pregovara u ime EU, kao što ni mi ne biramo koga će oni da delegiraju, već očekujemo da to bude neko ko je objektivan političar koji će moći da doprinese pronalaženju rešenja, a ne da bude na jednoj ili drugoj strani,“ ističe Drecun.
Tači nije savim odbio pregovore pod okriljem EU, ali je loptu za njih prebacio na novu vladu u Prištini, naglašavajući da će on lično „ispuniti svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali da „ mu nije do sastanaka sa srpskim liderima“. Drecun smatra da je ovo neodgovoran stav Tačija, i da savim izvesno pokušava da izbegne odgovornost.

Tačijev strah da ne okrnji svoj oreol

„Mi od Prištine očekujemo da se ponaša politički racionalno, da se posveti dijalogu i traženju kompormisnog rešenja sa Beogradom. Očigledna je nespremnost Kosova da idu u dijalog i ovo mi liči na smišljenu igru Albanaca, s obzirom da još nisu ni odlučili ko će biti taj koji bi trebalo da razgovara sa Beogradom. Dakle, to je ta njihova igra da se suštinski ne krene u razgovore za postizanje komproimisnog rešenja“,veruje Drecun.

Tači

EPA

Tači, Foto: EPA

Lajčak je od strane Tačija obavešten i da će „uraditi dobar posao samo ako se Kosovo prizna kao nezavisna i suverena država". Takođe, i da bi Kosovo vratilo poverenje u evropske institucije - „prvo mora da dobije liberalizaciju viza.“

Ucena koja ne bi trebalo da prođe kod EU

Profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević za Sputnjik kaže da ni Kosovo ni Tači nisu u mogućnosti da ucenama utiču na to koga će EU izbarati da je predstavalja u ovom dijalogu.

„Zaista bi bilo previše da Tači može da utiče na to kako će EU delovati kao celina, i koga će izabrati za svog pregovarača. Mislim da Brisel nikako ne bi smeo da menja pregovarača, i ne verujem da će to uraditi, bez obzira na pritisak iz Prištine, i bez obzira na to što je EU od početka više naklonjena kosovskoj, nego našoj strani,“ ističe naš sagovornik.
Za očekivati je da Priština uradi sve da ukloni Lajčaka, a i sama najava Tačija, dodaje Milisavljević, znači da žele da i dalje dijalog bude u blokadi, s obzirom da Kosovo hoće samo jedno –priznanje od strane Srbije.

Lajčak traži primenu dogovorenog

Na pitanje, koliko je na Tačijevu izjavu uticala poruka Lajčaka da očekuje da se svi potisani sporazumi uključujući i formiranje ZSO sprovedu u delo, ukoliko se želi trajno rešenje za Kosovo, Milisavljević kaže:

Miroslav Lajčak

AP Photo/Michael Sohn

Miroslav Lajčak, Foto: AP Photo/Michael Sohn

„To je racionalno razmišljanje sa Lajčakove strane, i jedino normalno. Ne može da se očekuje da neko učestvujte u pregovorima, ako druga strane ne realazuje nešto što je potpisano. Ako kosovska strana nastavi da blokira pregovore, onda bi i EU morala malo da se više potrudi ovaj put i da na njih utiče“, napominje on.

U međuvremenu Lajčak je čestitao novoj vladi Kosova, a novom premijeru poručio da se nada dobroj koordinaciji sa njegovom vladom.