"SAMO DA ONI NE SEDNU ZA STO" Tači otkrio čega se najviše plaši, u ovakvom scenariju AUTOMATSKI GUBE!

Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarački sto, kaže kosovski predsednik Hašim Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavio kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug/Saša Matić

- Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale da Rusija dođe za sto. Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO-u i EU - kaže on.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom ranije danas u Prištini, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu „pametne i strateške korake“ kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.

Kosovo
Kosovo, Foto: Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Tači je ponovio da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Na pitanje o današnjem sastanku sa Kosnetom, Tači kaže:

"Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za preduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sledećim koracima koje treba da preduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo."

Upitan da li je i ukidanje taksi bi jedan od njegovih zahteva, on kaže da je to bila odluka vlade i vladajuće koalicije i o daljim koracima pregovaraju koalicioni partneri i vlada.

Upitan kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD, Tači kaže da se "ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti".

- Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda - naveo je on.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi