Hašim Tači
AP Photo/Visar Kryeziu
Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Odbijanje Tačija da prisustvuje skupu koji je organizovala Tirana o "mini-Šengenu", ravno je samoubistvu, smatraju kosovski analitičari.

Kosovskog predsednika je lično pozvao Edi Rama, ali je on to glatko odbio, poručivši, između ostalog, da Srbija i Bosna i Hercegovina nisu priznale Kosovo i samim tim ne žele dobro "njegovoj državi".

Politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiju nema dilemu da se politike Kosova i Albanije razilaze.

Edi Rama, Hašim Tači

Printscreen/ Instagram/ Edi Rama

Edi Rama, Hašim Tači, Foto: Printscreen/ Instagram/ Edi Rama

"Stvar je u tome što se rukovodstvo Kosova ponaša detinjasto. Kosovo ne treba da dozvoli da države u okruženju sarađuju, a da ono bude van toga. To znači da samo Kosovo izoluje Kosovo. To je suprotno interesima Kosova. Mi smo mala zemlja, i jedino bogatstvo koje Kosovo ima su dobri odnosi sa susedima", objašnjava Spahiju.

Pogoršavanje tih odnosa, dodaje on, ravno je samoubistvu. "On treba da koristi svaku priliku da ih unapređuje i da popravi odnose sa Srbijom, a ne da sedi u ćošku i gleda kako drugi sarađuju, a Kosovo ostaje po strani", zaključuje Spahiju.

Inače, Tači je Rami poručio i da je Srbija počinila genocid nad narodom Kosova, kao i da i danas ne samo da poriče te zločine, već nastavlja da ne priznaje postojanje te države, i da je i to jedan od razloga što ne žele da budu deo ovog projekta.