Hašim Tači
AP Photo/Visar Kryeziu
Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Sloboda je skupa, a u slučaju Hašima Tačija, izgleda košta nekoliko miliona dolara!

Naime, predsednik privremenih institucija u Prištini juče se uz pompu pojavio pred tužiocima. Dočekali su ga „obožavatelji“ sa zastavama OVK, dok će ga zastupati čuveni Džefri Najs, hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je nekada bio zastupnik Ante Gotovine, kao i američki advokat Pjer Ričard Prosper, bliski saradnik bivšeg američkog predsednika Džordža Busa (američki ambasador za ratne zločine u Bušovoj administraciji), prenela je „Gazeta ekspres“, iako se Prosper ne nalazi na listi 179 akreditovanih advokata koje je sud objavio.
Pred ulazak u sud, Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo „zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona“, kao i da je spreman da se suoči sa novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu, preneli su prištinski mediji.

Advokat Branislav Tapušković za „Alo!“ navodi da je nejasan razlog odlaska Hašima Tačija u Haški tribunal jer optužnica protiv njega još nije potvrđena.

- Ceo proces je dobio političku dimenziju, a siguran sam da nećemo saznati o čemu se u Hagu razgovaralo. S druge strane, ne treba zaboraviti ni da je Džefri Najs imao u džepu sve dokaze za „žutu kuću“ i potom imao veliki udeo u tome što tih dokaza više nema. Tako da sam siguran da Tači neće biti optužen za „žutu kuću“ - naveo je Tapušković.

Optužnica protiv Tačija podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo. Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za gotovo 100 ubistava, a sud od trenutka objavljivanja ima rok od šest meseci da prihvati ili odbaci optužnicu. 

Koga sve Sud može da goni

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine. Sud je nadležan za zločine protiv humanosti, ratne zločine i druge zločine po kosovskim zakonima koji su započeti ili počinjeni na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. od strane ili protiv građana Kosova ili Jugoslavije.

Vilijamson: Novi svedoci protiv Tačija

Klint Vilijamson, bivši glavni tužilac radne grupe za specijalne istrage koji je istraživao navode o zločinima OVK, rekao je da veruje da u trenutnoj optužnici koju je objavio specijalni tužilac može biti novih svedoka u odnosu na 2014. godinu. Vilijamson je dodao i da su optužnice protiv Tačija i Veseljija optužbe protiv pojedinaca, a ne protiv OVK kao organizacije, kao i da celokupna poenta Međunarodnog suda pravde nije da procesuira čitavu grupu ljudi odgovornih za zločine koje su počinili samo pojedinci.

Džefri Najs

Printscreen

Džefri Najs, Foto: Printscreen

Zmija dugovao Najsu pola miliona evra 

U 2019. su prištinski mediji javili da je kosovska vlada sa jednom britanskom i jednom američkom advokatskom kancelarijom potpisala ugovor težak 400.000 evra u vezi s pravnim savetima za specijalizovana veća. U samom budžetu za 2019. bilo je predviđeno 1.556.089 evra namenjenih za odbranu optuženih u Hagu. Ne treba zaboraviti ni pismo koje je prošle godine procurilo u javnost, a koje je britanski advokat Džefri Najs uputio kosovskoj vladi i u kojem se navodi skandalozna priča u koju su uključeni predsednik Tači i njegov tim. Bivši tužilac Haškog tribunala izgleda da je prilično ogorčen zbog načina na koji su ga kosovske institucije ignorisale, iako mu, kaže on, duguju više od pola miliona evra.

- Nisam imao profesionalnu saradnju sa vladom sve dok Petrit Seljimi nije kontaktirao sa mnom i pitao me da li hoću da radim za vladu napisao je Najs u pismu vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o tom pismu takođe obavestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu.

Britanski advokat je nekoliko godina bio angažovan kao Tačijev savetnik. U pismu Najs nastavlja sa priznanjima - da je isplaćivan neko vreme, a potom su nakon određenog vremena iznenada prestale isplate od vlade, te da je preostalo pola miliona duga, koji sada potražuje. Iz ove prepiske ne zna se koliko kosovsku vladu košta Tačijev ugovor sa dva advokata, međutim, prema podacima koje je od novembra 2015. do kraja jula 2016. godine Najs slao vladi trebalo bi da mu se isplati 327.445,86 funti, a Trompovoj 162.975,01 evro. Izgleda da je u međuvremenu Tači regulisao dugovanja prema Najsu, pa je dotični advokat pristao da ga zastupa u Hagu.