Tači, Haradinaj
EPA/Valdrin Xhemaj
Tači, Haradinaj

EPA/Valdrin Xhemaj

Tači, Haradinaj, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Pročitajte još:

 

Primeri koji govore o nestabilnosti situacije u Prištini su brojni i svakodnevno eskaliraju, a Haradinaj se nadavno "poverio" medijima da je došlo i do žestoke svađe između njih dvojice u kući ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija. Dugo se mislilo da dvojica lidera imaju zajedničku taktiku u kojoj je jedan dobar, a drugi loš policajac i da tako pokušavaju da se izbore za nezavisnost Kosova.

Tači se predstavlja da je on taj koji želi kompromis, dok Haradinaja ni Amerikanci kao ključni pokrovitelji kosovske nezavisnosti ne mogu da odobrovolje.

Kada je predsednik parlamenta i lider vladajuće DPK Kadri Veselji, inače blizak Tačijev saradnik, prvi put izgovorio da skandaloznu meru kosovske vlade treba ukinuti privremeno na 120 dana, Haradinaj je burno odreagovao.

Preporučujemo i ovo:

 

Rezultat toga je da i dalje nema ništa od ukidanja taksa na robu iz Srbije i BiH. Mada je sam Veselji juče posle sastanka sa američkim ambasadorom na KiM rekao da je za ukidanje taksi postavljen rok do ponedeljka, za sada Priština i dalje podleže Haradinajevom pritisku.

Nekoliko sastanaka održano je u vladajućoj kolaliciji u Prištini i u njima su učestvovali Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli. Na jednom od poslednih, održanom uoči sastanka sa američkim ambasadorom, uz odluku da ne ukidaju takse na robu iz Srbije i BiH, oni su postigli dogovor i da zajedno ostaju na vlasti.

Priština

Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska

Priština, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uoči ovog sastanka, prethodnih dana dizale su se tenzije između partnera u vladi. Haradinaj je svim silama pokušavao da ostavi utisak da je spreman da ide na izbore. Njegove pretnje nije se uplašila konkurentska Demokratska partija Kosova (DPK), čiji je lider i predsednik parlamenta Kadri Veselji odgovorio da će biti kandidat za premijera na narednim parlamentarnim izborima.

- DPK će ići na izbore, ja ću se kandidovati za premijera. Naporno radim na programu. Mi poštujemo svaku stranku, ali težimo da dobijemo još veće poverenje građana. Radimo radikalne reforme - rekao je Veselji.

Korumpirani političari, kako je istakao, više neće imati šansu, ali nije precizirao na koga pritom misli. Građani, kazao je, moraju to da shvate i na izborima pomognu institucijama da rade još bolje.

Izbori na Kosovu su sve izvesniji, a da li su i kome zaista potrebni i ko najviše gubi?

Protest, Kosovo

Tanjug/Filip Krainčanić

Protest, Kosovo, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Posle odlaska pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela sa funkcije i predstojećih izbora za evropske institucije što za sobom vuče određeni vakuum u dijalogu Beograda i Prištine, ne može se reći da su izbori na Kosovu potpuno neočekivani. Ukoliko do njih zaista dođe, to znači i da će takse na robu iz Srbije ostati makar do juna. Onda ni vanredni izbori u Srbiji ne bi bili neočekivani.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će izbora na Kosovu biti.

- Ta vlada kao celina nikada nije bila popularnija upravo zahvaljujući tim merama. Haradinaj pokazuje da ne mogu da mu uzvrate ni Srbija ni SAD, Tači pokazuje da je za razgraničenje i šalje poruku da je proamerički čovek, a u stvari dele posao u skupljanju glasova. I buduća vlada ostala bi uglavnom u starom sazivu plus one opcije koje su prišle dijalogu. Pitanje je koliko će lista biti - Haradinaj, Tači, možda Pacoli - navodi Janjić za "Blic".

Janjić smatra da su “takse donete da bi ostale na snazi i da će sigurno tako biti do juna”.

Prelaz Jarinje

Tanjug/Sava Radovanović 23.11.20

Prelaz Jarinje, Foto: Tanjug/Sava Radovanović 

- Tehnička vlada ne može da ih opozove. Srbija još nije aktivirala mehanizam CEFTA, Evropa nije otvorila to pitanje i teško da će ta mera biti deaktivirana - zaključuje Janjić.

Politički analitičar iz Prištine Faton Mehmeti, s druge strane, očekuje ukidanje nametnutih taksa na robu iz Srbije i BiH u narednih nedelju dana. Mehmeti smatra da će se Haradinaj pre odlučiti za ukidanje taksa nego za izbore jer ne veruje da bi lider Alijanse za budućnost Kosova mogao više da se pozicionira na tako visoku funkciju.

- Već je jasno da Kosovo nema drugog načina osim ukidanja te mere - rekao je Mehmeti.

 

On smatra da je Haradinajev zahtev za održavanje međunarodne konferencije o kosovskom pitanju ispravan, ali teško ostvariv, pa će vlada biti prisiljena da ukine takse.

- Mislim da je Haradinaj izveo računicu i da neće imati hrabrosti da ide na izbore jer zna da više neće moći da bude premijer - kazao je Mehmeti.