Hašim Tači
screenshoot/Facebook
Hašim Tači

screenshoot/Facebook

Foto: screenshoot/Facebook

„Obaveštenje iz parlamenta stiglo je u petak na kraju radnog vremena, pa je u ponedeljak bilo nemoguće pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na konsultacije. Predsednik će ih pozvati narednih dana na konsultacije“, saopšteno je iz predsedništva.

Koha navodi da se Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU kako bi ih upoznao sa koracima koje će preduzeti posle svrgavanja Kurtijeve.

Prema saopštenju iz kancelarije predsednika Kosova, sastanku su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država, ambasador Velike Britanije, ambasador Nemačke, ambasador Francuske, ambasador Italije i šef Kancelarije EU na Kosovu.

Rekao je da će kao predsednik Kosova odlučiti "o najboljoj opciji da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazimo posle smene Vlade Kosova".

"Šef države je naglasio da Kosovu treba vlada koja će doneti stabilnost, veće političko i građansko jedinstvo, što će biti inkluzivno i sa jasnom evroatlantskom orijentacijom", navodi se u izveštaju.

Tači je bio domaćin ambasadorima zemalja Kvinte koji su viđeni kako ulaze u predsedništvo Skupštine Kosova.

Sastanak sa ambasadorima nije bio najavljen.

Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa najavili su da će ići na konsultacije kod predsednika Tačija, dok Demokratska partija Kosova nije odgovorila jer zvaničnog poziva nije bilo. Pokret Samoopredeljenje je odbio sastanak.

Za Samoopredeljenje je održavanje bilo kakvih sastanaka radi nove vlade neustavno, kako kažu iz te partije i napominju da glasanje za predlog za nepoverenje znači da će zemlja izaći na birališta.

Lider Samoopredeljenja i vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti pozvao je predsednika Kosova da razmisli o datumu izbora.