DAČIĆ NA SEDNICI SB O KOSOVU Svi želimo da se ovo pitanje reši, Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je večeras da Srbija smatra da su sednice SB posvećene Kosovu i Unmiku potrebne i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost članicama Saveta što je postignut dogovor da se i dalje kontinuirano raspravlja o Kosovu.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Printscreen

"Najvažnije je da će SB i dalje kontinuirano raspravljati o izveštajima generalnog sekretara UN-a o situaciji na KiM i radu UNMIK-a", rekao je on u sedištu UN na sednici čije je održavanje bilo nezivesno zbog protivljenja četiri članice koje samtraju da nema potrebe da SB raspravlja o KiM svaka tri meseca.

On je podsetio da se Savet bezbednosti i dalje bavi situacijom u BiH dva puta godišnje, kao i Rezidualnim mehanizmom za krivične sudove - nekadašnjim Haškim tribunalom, a niko nije tražio skidanje tih tema sa agende.

Ocenio je da je prisustvo i delovanje UNMIK-a na KiM od ključnog je značaja i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji, koja je uvrstila ovaj sastanak u dnevni red Saveta bezbednosti.

"Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već kako bismo doprineli stabilizaciji situacije na KiM i miru u regionu. Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner. Zato smo i inicirali dogovor o dinamici održavanja sednica Saveta bezbednosti", kaže Dačić.

Srbija, kako kaže, veruje da je neophodno da Savet bezbednosti bude otvoren i spreman da razmatra sva pitanja od važnosti za međunarodni mir i bezbednost, a posebnu pažnju mora posvetiti svojoj preventivnoj ulozi, reagujući na situacije koje, pored toga što predstavljaju jasno kršenje rezolucije ovog tela, dovode i do porasta tenzija, ugrožavanja stabilnosti i bezbednosti.

"I dalje verujem da treba i da možemo pronaći zajednički imenitelj u interesima i raditi na njegovoj realizaciji. Svi želimo da se ovo pitanje reši, svi želimo da Kosovo i Metohija više ne bude tema Saveta bezbednosti, da UNMIK završi svoju misiju, ali uspešno.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Foto: Printscreen

Taj trenutak, nažalost još uvek nije blizu", istakao je Dačić.

On je naveo da je više puta ukazivao da se nalazimo u veoma delikatnoj fazi i apelovao na sve da stvorimo uslove da možemo da sednemo i razgovaramo konstruktivno, bez uslovljavanja i nametanja rešenja.

Održavanje sednice je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi