ŠIPTARI SU OSMISLILI NOVO LUDILO NA KOSOVU! Svi su zanemeli od plana koji su skovali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj!

„Vrlo je verovatno da će na osnovu dokaza koje je prikupila kancelarija specijalnog tužioca protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Dauta Haradinaja, Samija Ljuštakua, Azema Silje i drugih bivših komandanata OVK biti podignuta optužnica“, naveo je izvor.

Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu
Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

„Pravedna“ borba za samoproklamovanu državu Kosovo, čiji je glavni sponzor Amerika, ne sme da se dovodi u pitanje, zato i ne treba očekivati da će se pred Specijalnim sudom za pripadnike OVK suditi za zločine prema Srbima, već prema Albancima. Naznake za takav rasplet već postoje.

 

Prema najnovijim nezvaničnim informacijama prištinskih medija, Specijalni sud za zločine OVK podići će prve optužnice za ubijanje Albanaca posle sukoba na Kosovu, a među optuženima će se, kako se i ranije spekulisalo, naći i predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji. Pozivajući se na reči visokog zvaničnika Specijalnog tribunala, to je objavila prištinska „Gazeta ekspres“.

„Vrlo je verovatno da će na osnovu dokaza koje je prikupila kancelarija specijalnog tužioca protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Dauta Haradinaja, Samija Ljuštakua, Azema Silje i drugih bivših komandanata OVK biti podignuta optužnica“, naveo je izvor.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Ronald Zak

Komentarišući ove spekulacije, advokat Goran Petronijević kaže da nezvanične informacije prištinskog medija uvek prima sa rezervom. On objašnjava da ne bi bilo prvi put da, radeći po oprobanom receptu zapadnih medija, Priština pusti nezvanična saznanja zbog kojih ovde, komentarišući ih, podignemo prašinu, a to posle ne bude tačno.

Treba biti oprezan sve dok saopštenje ne stigne iz suda, smatra sagovornik Sputnjika, ukazujući da to može da bude jedan od načina njihovog međusobnog obračuna po pitanju postizanja sporazuma sa Beogradom. Kako smatra, oko toga više ne može da se kaže da postoji njihovo saglasje.

Po mišljenju Petronijevića, od toga na koji način će Vašington tumačiti svoj interes u slučaju Kosova, zavisiće i to ko će biti optužen i zašto će biti optužen.

 

„Taj sud je u potpunoj funkciji učvršćivanja interesa Vašingtona na Kosovu, a neće ići za tim da zadovolji pravdu i porodice žrtva, niti da kazni zločince. Neće mu to biti cilj, kao što nije bio ni Haškom tribunalu, već da očuva postignuto stanje na terenu i definiciju uzroka takvog stanja“, tvrdi advokat čija je kancelarija bila angažovana i u odbrani Srba pred Haškim sudom.

Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova počeo je sa njihovim saslušanjima sredinom januara, kada su tamošnji mediji preneli da je u Prištinu već stigao i poziv upućen Veseljiju. Tada je Tači izjavio da će se odazvati pozivu ukoliko ga dobije i pozvao i druge da to učine.

Po pisanju „Gazete“, tužilaštvo Specijalnog suda do sada je saslušalo oko 100 osumnjičenih osoba i svedoka, a planira da sasluša još 300 pre podnošenja prvih optužnica.

Međutim, sumnje u pravičnost suda počele su da se iznose i pre nego što je počeo sa radom. Prvu je izazvala već činjenica da je specijalizovani tužilac suda Amerikanac. Tim pre što je Džek Smit, tužilac sa prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, početkom septembra prošle godine na tom mestu nasledio Dejvida Švendimena kome je, kako je objašnjeno, istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: a renta
  20/04/2019 - 15:57
  jel su sakupili pare za zakup Kosova ?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi