Oni su naši "ljudi od poverenja", albanski specijalci
Profimedia
Specijalci, Foto: Profimedia

Slovenački mediji objavili su danas da iza prisluškivanja slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora SAO Daniel Markić.

Pročitajte još:

To je objavio slovenački portal 24ur.si navodeći da je Franić poznat kao "mehaničar Davor" iz afere "Špijuni" s pokušajem vrbovanja selefija za prebacivanje oružja u BiH, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo još:

Portal tvrdi da je Franić odgovoran za niz skandala i pretnji koje je vršio po uputstvima hrvatskog rukovodstva i podseća na objavu zagrebačkog "Večernjeg lista" iz 2015. godine koji je pisao da poseduje audiosnimke koji pokazuju da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Hagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izašao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku.

Kako se navodi, ovoga puta, uprkos brojnim pretpostavkama kako iza svega stoji američka ili nemačka obaveštajna služba, te da time disciplinuju Sloveniju zbog "koketiranja s Rusijom", slovenački mediji sada navode da iza ilegalnog prisluškivanja kontinuirano stoji SOA, a da je Franić, kao i u aferi u BiH bio vođa operacije.

 

Portal navodi kako je prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je ranije rekao da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić treba da dobiju državnu nagradu za svoj rad u arbitraži.

Slovenački mediji navode da iza Franića stoji Božo Petrov, lider MOST-a i bivši predsednik Hrvatskog sabora, koji je "politički kum Franića".