Kosovo
printscreen
Kosovo

printscreen

Foto: printscreen

* Gutereš ističe da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu

* On je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana

* Osim interne istrage Ujedinjenih nacija, zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Rusija

Šef svetske organizacije Antonio Gutereš naveo je, u izveštaju o stanju na Kosovu koji je podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN, da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu i Metohiji.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sever KiM, uhapsila i pretukla uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila "personom non grata".

Gutereš je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

NAJNOVIJI REZULTATI! Prebrojano 95 odsto glasova! Odlučeno je, Kosovo pada njemu u ruke!

PACOLI U SUZAMA! Kosovo dobija ženu premijera? Albanci ne znaju šta ih je snašlo, sve što su mislili promenilo se preko noći!

Brifing Saveta bezbednosti o stanju na tzv. Kosovu zakazan je za 31. oktobar, pa se očekuje da bi izveštaj o hapšenju ruskog diplomate mogao da bude završen do tog datuma.

Osim interne istrage Ujedinjenih nacija, zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Rusija, rekao je Gutereš i dodao i da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa i predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

ŠOK NA IZBORIMA NA KOSOVU! Pregledano 80 odsto glasova! Ovakve rezultate niko nije očekivao!

SUTRA JE DAN D Ključan sastanak na Kosovu, ceo region drhti od neizvesnosti!

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od "kampanje povlačenja priznanja".

Taksisti najavili haos, totalna blokada u najvećem špicu! (DETALJAN SPISAK)

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 07.10.2019. 19:31 Predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije Boško Vukojević najavio je da će taksisti od sledeće nedelje dodatno blokirati određene ulice, odnosno da će se spustiti bliže mostovima. Foto: Alo!/Vladimir Marković Ukoliko im se ne ispuni zahtev, blokadu će pomeriti za period od 14 do 17h, najavili su taksisti tokom današnjeg protesta ispred zgrade Vlade Srbije.

Istovremeno, Gutereš je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana tzv. nova kosovska vlada, navodeći da stalne tenzije između Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

Bonus video

SRBI GLASAJU NA VANREDNIM IZBORIMA NA KOSOVU