Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

„Dokazi, svedočenja…motivisani su ratom Oslobodilačke vojske Kosova, iako su ograničenje datumi od 1. januara 1998. do 31. decembar 2000. Odgovoriću pozitivno na poziv, obavezuje me jedan deo neodgovornih poslanika Skupštine Republike Kosova, koji su izglasali taj sud“.

Poziv Specijalnog suda potvrdio i bivši zapovednik KBS Kadri Kastrati, a na razgovor je bio pozvan i vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj, koji je podneo ostavku na funkciju premijera posle dobijanja pozivnice.

Takođe se u tekstu Kosseva navodi da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine do danas, ispitalo više stotina osoba kao i imena onih koji su ispitani.

PROČITAJ JOŠ:

Tu su Gani Geci koji će, kako je rekao, biti svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu, kao i Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu ispitan 14. i 15. januara u Hagu u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

Bivši pripadnik OVK Astrit Šabani, na odsluženju je zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca, a Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Nekadašnji predsednik „Vojnog suda OVK“ Sokolj Dobruna je takođe bio pozvan i ispitani kazao je da ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

„Šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“ Nazif Mehmeti, poznat kao Kapetan Dini, pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu.

Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Nekadašnji komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“ Sami Ljuštaku, ispitan je 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“, a nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

„Komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“ Remzi Šalja, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan,a izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv.

Dodaje se da se njemu „gubi svaki trag“, a početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za njim.

Šalja je 24. maja uhapšen po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu a u skladu sa optužnicom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Početkom jula osuđen je na 14 godina zatvora zbog otmice Albanca koji je kasnije pronađen mrtav.

Pukovnik OVK, deo „operativne zone Paštrik“, pozvan je od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini i kako je izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka i ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.

I Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ pripadnik u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan je 14. i 15. januara u Prištini u svojstvu osumnjičenog.

Bivši glavni komandant OVK, Sulejman Seljimi dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar, nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara.

Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu je Raimonda Reci, poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Među pozvanima su i Ismet Tara, poznatiji kao „Komandant Hodža“, ispitan je u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana, kao i bivši komandant OVK za oblast Paštrik Naim Krasnići.

U zoni Lab bivši šef vojne policije OVK Nazif Mehmeti, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara, dok je Faton Mehmetaj ispitan u Hagu,

Na ispitivanje je pozvan i Mahir Hasani, tu vest je demantovao, a komandant OVK Ljahi Ibrahimaj potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv i odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.

Ispitani su i Isuf Gaši, zatim Pjeter Šalja poznatiji kao „Komandant vuk“ u svojstvu osumnjičenog u Briselu, a i Bljerim Kuči prvobitno je da je dobio poziv.

Takođe bivši pripadnik OVK Osman Karpuzi, potvrdio je da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta, a Baškim Ndrecaj, dobio je poziv Specijalnog suda, ispitan je u maju i branio se ćutanjem.

Komandant 136. brigade OVK Saljih Ljajći, ispitan je 14. marta, saopštilo je „Udruženje ratnih veterana OVK“ iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan, a bivši šredstavnik OVK u Nemačkoj Enver Šalja, poziv za saslušanje u svojstvu svedoka dobio je u Hagu, gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

Bivši pripadnik OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg, čiji identitet je poznat TV Kljan Kosova, ispitan je tokom marta u kancelarijama EULEX-a u Prištini, navodi se.

Poziv Specijalnog suda dobio je i Rahim Hašimi, bivši pripadnik “Delta komandnih snaga” 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Hašimija je uhapsila Kosovska policija u maju zbog sumnje da je sa organizovanom kriminalnom grupom počinio krivična dela „zelenašenje“, „prinuda“ i „prevara“, međutim, za razliku od četvorice uhapšenih u akciji „Talas“ kojima je određen pritvor, Hašimi je odmah po hapšenju oslobođen.

Kurti i Abot

promo

Kurti i Abot , Foto: promo

Pozive su dobili i Mendim Daka – Šari, Fljamur Hoti, za kojeg se ne zna da li je ispitan, Šukri Buja, Ramiz Ćerićin koji je ispitan 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog.

Savetnik kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja Naim Maljoku, i bivši načelnik OVK, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.

U Hagu je ispitan i Ramuš Haradinaj, 24.jula, koji je u tom trenutku vršio funkciju premijera, i saopštio da će se pojaviti u svojstvu osumnjičenog zbog čega je podneo ostavku na funkciju premijera.

Savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija Bisljim Zurapi pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog, a i Sokolj Bašota, kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušana u Hagu.

Nekadašnji predsednik kosovska skupštine Jakup Krasnići,je takođe dobio poziv, kao i Miljaim Zeka koji je već puta bio ispitan od strane Specijalnog suda, u vezi sa slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka „spasio život u zatvoru OVK u Albaniji“.

Poziv je dobio i Avdi Ibrahimi, zatim jedan od pripadnika OVK iz „Brigade Paštrik“ , a i Novinar Nuhi Bitići saopštio je krajem jula da ga je ispitao specijalni tužilac, ali nije predočio gde, niti u kom svojstvu je ispitan.

I Time Kadrijaj, poslanicu u kosovskoj skupštini, koja je tokom rata služila u OVK kao vojni lekar kontaktirao je Specijalni sud i u Hagu, a Riljind Beriša, službenik kosovskog Ministarstva pravde, poziv je dobio 18. jula, ispitivan je dva dana, međutim tokom rata na Kosovu imao je samo osam godina i saslušan je zbog navodnog „curenja osetljivih informacija“ iz Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde gde i radi.

Kosovsko MP, međutim, tvrdi da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi.

Spasioci Gorske službe zatekli u šumi najstrašniji mogući prizor!

AUTOR: Alo.rs/ RTS/ M. I. DATUM I VREME: 19.10.2019. 14:20 - 19.10.2019. 14:58 Spasioci su juče dobili poziv povodom nestale osobe. Policija, Foto: Alo!/ Masanori Jošida Posle višečasovne potrage, spasioci Gorske službe spasavanja zajedno sa pripadnicima MUP, pronašli su u šumi telo muškarca nestalog u okolini Stražilova.

Na saslušanje je pozvana i Safete Haderđonaj, u svojstvu svedoka, te i Ljuljzim Kabaši.

U Hagu je ispitan 18. septembra Sokolj Bašota, kako je sam priznao, u svojstvu osumnjičenog.

Prema njegovim rečima, Specijalni sud mu je ponudio sporazum „koji bi bio povoljan za njega, ali loš po OVK“.

Trenutni kapetan Generalštaba KBS Petrit Bojadžiju, pozvan je da u Hagu svedoči 25. septembra, ali nije poznato u kom svojstvu, kao i Mehmet Suljaj i Besim Bajrami.

Nekadašnji lekar OVK Fadilj Beka, dobio je poziv za saslušanje od strane specijalnog suda 14. oktobra u svojstvu svedoka, takođe i Fatmir Sopina, Sejdi Veseljin...

I odlazeći ministar pravde Abeljard Tahiri pozvan je u Hag, kao i Saljih Mustafa, Kadri Kastrati, Nuredim Ibiši-Ljeka koji kaže da će biti ispitan sredinom novembra, ali ne i u kom svojstvu.

BONUS VIDEO: