Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da nema smisla dati kosovsko tržište Srbiji i da, do priznanja kosovske nezavisnosti, ne odustaje od ukidanja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Haradinaj je gostujući u emisji “Interaktiv” na KTV ocenio da je ideja Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja o reciprocitetu sa Srbijom “uvođenje na mala vrata ukidanja takse”.

Haradinaj je rekao da ako pobedi na izborima neće odustati od taksi dok Srbija ne prizna Kosovo.

- Prošli smo kroz teškoće, ali ne menjamo pravac za Kosovo. Kosovo mora zaključiti svoju državnost, porezom do priznanja. Porez je put do priznavanja. Tržište. Nema smisla dati tržište Srbiji. Ako otvorimo tržište, odnos je 99 prema 1. Iza ideje reciprociteta krije se ukidanju poreza. Ako uspostavimo reciprocitet, Srbija može da osvoji naše tržište - poručio je Haradinaj, prenosi “Gazetaekspress”.

Nije dobro ukinuti takse pre nego što Srbija prizna Kosovo, ocenjuje Haradinaj i dodaje da “nije slučajno što ga je pozvao Specijalni sud”.

Članak koji sledi nakon ovakvog naslova preuzet je sa portala “Gazeta Express” i u njemu nema nikakve objave rata. Tekst se, zapravo, odnosi na - tržište i poreze.

Leksikografski zavod “Miroslav Krleža” u svojoj enciklopediji rat definiše kao “nasilan, oružani sukob između dveju ili više država, saveza ili većih društvenih skupina od kojih je barem jedna strana vojnički ustrojena, naoružana i opremljena.” S obzirom na to da ničeg sličnog nije bilo u pomenutom nastupu, to jest da Haradinaj nije ni zvanično ni nezvanično objavio rat Srbiji, piše Raskrinkavanje.ba.

Članak Alo.rs sa naslovom koji to tvrde, Raskrinkavanje.ba je ocenilo kao klikbejt i dezinformaciju.

Komentari (3)

Vladimir

27.08.2019 15:31

Posto su ukidanjem svog potpisa na CEFTA sporazum pokazali kako vide svet oko sebe i svoju odgovornost za ono što sami potpišu, Srbija ne treba nikada da ih prizna jer dan posle priznavanja mogu opet da uvedu takse i šta ćemo onda?

aco

27.08.2019 23:17

Ne brini ti za Srbiju.Srbija pronalazi nova trzista i nece moci proizvesti koliko ce trebati isporuciti.

Saradžogla

28.08.2019 09:11

Ima li neki srbin da Haradinaju objasni da ako ga Srbija prizna opet mora da ima većinu naklonjenih država da bi ušaou UN?PS.Dve ture albanskih šofera šlepera i autobusa po serpentinama Crne Gore i Hrvatske i eto molba da se vrate Srbiji.Ako budu prihvaćeni ode Srbija bez zrna baruta u albanske ruke?ZA PAMETNE DOVOLJNO!