Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Ukoliko do nastavaka pregovora Beograda i Prištine ne dođe, situacija na terenu, a i signali zapadnih sila, govore da je sve bliže vojno rešenje kosovskog čvora umesto dijaloga.

Nemušto objašnjenje koje je pristiglo iz Kfora da je gest albanskih oficira koji su prodefilovali ulicama Severne Mitrovice, ruku pod ruku sa pripadnicima Kfora, bio samo „kolegijalne prirode“, uneo je dodatni nemir među Srbe na KiM.

Pročitajte još:

U situaciji kada se na Ibarskom mostu pojave grafiti u kojima se veliča „Velika Albanija“ i OVK, a Nemačka i Britanija svojim građanima faktički zabranjuju da idu na sever Kosova, potez albanskih oficira teško da je slučajan.

Ako ovome dodamo da su albanske snage sa takozvanom vojskom Kosova u dva navrata već imale vojne vežbe, jednu na Severu, drugu u Metohiji, plus nedavno održane združene vojne vežbe albanskih formacija u Makedoniji, to sve unosi strah da bi mogao ponovo da se oseti miris baruta. Pogotovo što se nastavak pregovora Beograda i Prištine, koji po pravilu smiruje tenzije na terenu, ne nazire.

Prepororučujemo još:

Da li su svi aktuelni događaji povezani nekom nevidljivom niti?

Ljuban Karan, penzionisani oficir KOS-a, nema dilemu da su sve ovo ne samo koordinisane akcije već i da one otkrivaju možda i neki veći plan Zapada kad je u pitanju sever Kosova.

Naš sagovornik je uveren da je ovaj scenario u završnoj fazi i siguran je da nećemo dugo čekati da se realizuje.

„To ne mora biti sutra jer u tim vojnim relacijama mesec ili dva ne znače ništa. Ako dođe do takve intervencije koja se sada nekako najavljuje ispod žita, ona će ipak doći iznenada. Sve ovo liči i na jedan vid vaganja većeg interesa — da li je bolje samo zaplašiti stanovništvo da bi se ono u nekoj presudnoj fazi pokrenulo, da ne kažem nateralo u bežaniju, ili će morati i vojno da deluju da ostvare taj cilj“, veruje Karan.

Priština

Tanjug/Antonio Russo

Priština, Foto: Tanjug/Antonio Russo

Naš sagovornik podseća da se tako nešto desilo u Hrvatskoj kada su Srbi pod običnom artiljerijskom vatrom dovedeni do egzodusa koji nikada neće biti ispravljen.

Po njegovim rečima, vrlo je bitna činjenica da je u svemu ovome ozbiljno prisutan i hrvatski faktor, pa naglašava da se čak i neke vojne akcije koje su nedavno održane u Makedoniji zovu slično kao one koje su proterale srpski narod iz Hrvatske, na primer „Blesak zapadnog Balkana“, umesto vojne operacije hrvatske vojske „Blesak“.

I komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters nedavno je pred Senatom SAD poručio da su američki vojnici potrebni na Kosovu, uz objašnjenje da su vojnici potrebni kako bi odgovorili na „spoljne maligne pretnje“.

A ko to „preti“?