Specijalna brigada, Vojska Srbije,
Ministarstvo odbrane, Damir band
Vojna policija, 5. bataljon, Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Javnosti je malo poznato da je u jesen 2000. jugoslovenska vojska bila spremna da se vrati na KiM, na šta, po Rezoluciji 1244 SB UN, ima pravo. Donedavno se Kosmetski odred nije pominjao, o njemu nije bilo poželjno da se postavljaju pitanja, a oni koji su nešto znali, samo su odmahivali glavom.

Za komandanta Kosmetskog odreda bio je imenovan general-pukovnik Momir Vukadinović, kome je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VJ, u ime predsednika SRJ Slobodana Miloševića predao zastavu odreda. Vojska Jugoslavije je tako javno predstavila odred koji će prvi da se vrati na prostor KiM. Zvanično ime te jedinice bilo je Treći odred specijalne namene i većinom su ga činili profesionalni pripadnici.

Pročitajte još:

General u penziji Treće armije Vladimir Lazarević za Sputnjik prvi put priča o tom odredu. On objašnjava da je Vojska Jugoslavije bila spremna da se vrati na KiM, na svetu srpsku zemlju, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Naglašava da je Kosmetski odred bio formiran ali da nikada nije upotrebljen shodno nameni, pod izgovorom da je to bila privatna vojska Slobodana Miloševića.

„Izvršena je smotra u neposrednoj blizini Niša, na Petlovom bojištu kod Pirota. Znam da je prisustvovalo više od 20 vojnih atašea koji su posmatrali prikaz određenih borbenih sposobnosti. Odmah su telefonirali svojim vladama da u životu nikada nisu videli tako pripremljenu vojsku za izvršenje ratnih zadataka. Mir je počeo 26. juna, ali smo znali da su moguća iskušenja. Došlo je do političke, državne promene, do promene vlasti u Srbiji, i Kosmetski odred je jednostavno raspušten. Zaboravljena je odluka Saveta bezbednosti, a danas retko ko govori o tome“, priča general Lazarević za Sputnjik.

Preporučujemo još:

Spoljnopolitički komentator lista „Politika“ Miroslav Lazanski tvrdi da je Kosmetski odred bio sastavljen od najboljih jedinica kopnene vojske — u njegovom sastavu su bili tenkovi M-84, borbena vozila pešadije BVP, M-80 i M80A, imao je protivavionske sisteme, sedamnaest BOV-1, 19 specijalnih vozila i 108 neborbenih vozila. „To je bio specijalni odred, sastavljen od posebnih jedinica. Imao je svoju ratnu zastavu, bio je prepoznatljiv i po maskirnim bojama, a među prvim jedinicama je imao oklopna vozila u kamuflažnim bojama. Međutim, Zapadu nije odgovaralo njegovo postojanje. Kad je DOS došao na vlast, jednostavno su ga raspustili naredbom, razjurili su oficire po raznim jedinicama i raspodelili njegova sredstva drugima, tako da je on izgubio kompaktnost koju je imao kao odred, za koji je bilo predviđeno da se vrati na KiM“, kaže Lazanski.

On dodaje da je odluka o njegovom povratku bila isključivo politička i da su čelnici DOS-a sami plasirali priču da je odred pod nadležnošću Slobodana Miloševića. Istina je, kaže Lazanski, da je povratak hiljadu vojnika Vojske Jugoslavije zavisio samo od komandanta Kfora.

Podsetimo, predaji zastave jedinice prisustvovali su potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, republički ministar policije Vlajko Stojiljković, savezni ministar odbrane general armije Dragoljub Ojdanić, Zoran Anđelković, kao i vojni atašei i predstavnik beogradske kancelarije Ujedinjenih nacija.

Vojna policija, 5. bataljon, Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Tog 1. septembra 2000. taktička vežba borbene gotovosti Kosmetskog odreda simbolično je nazivana „Povratak 2000“. Smotru odreda izvršio je general-pukovnik Nebojša Pavković, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika SRJ, u društvu „domaćina“ general-potpukovnika Vladimira Lazarevića, komandanta Treće armije, kojoj je taj odred formacijski i pripadao.

Pavković je dodao i da VJ „jednostavno želi da se vrati na svoje, da u potpunosti izvršava svoju ustavnu obavezu“, uz želju da se svi prognani s Kosmeta vrate na svoje, kao i da s njega odu oni koji su nepozvani došli ili su došli druge da oteraju.