Kuća porodice Dončić
Printscreen/Kosovo online
Kuća porodice Dončić

Printscreen/Kosovo online

Kuća porodice Dončić, Foto: Printscreen/Kosovo online

Ta organizacija podseća i apeluje ne samo na Srbe sa KiM već i na naraseljene koji su napustili svoja ognjišta da dedovinu ne prodaju Albancima, već da se, ukoliko do toga mora da dođe, obrate Eparhiji raško-prizrenskoj, odnosno svom parohu, pre nego što se odluče na prodaju.

- Želimo da podsetimo korisnike budžetskih sredstava na KiM, ali i sve ostale, na dogovor iz 2015. godine o pomaganju Fonda za opstanak, kojim rukovodi Eparhija raško-prizrenska. Za tu ideju smo od početka imali podršku Vlade i Marka Đurića, ali nažalost nije realizovana. Ostala je mrtvo slovo na papiru, pošto nisu potpisani neophodni pojedinačni ugovori između banaka i osoba koje su na budžetu i koje primaju višak novca. Pošto projekat još nije zaživeo, želja Eparhije i naše humanitarne organizacije je da se projekat ponovo pokrene, da se ljudi podsete na to da postoji i da svaki pojedinac ode dobrovoljno i doprinese Fondu svojim delom viška sredstava - apeluje Nikola Vasić, predsednik „Kosovskog Pomoravlja“.

Marko Đurić na štandu Kosovo i Metohija

Tanjug/Tanja Valič 22-02-18

Marko Đurić na štandu Kosovo i Metohija, Foto: Tanjug/Tanja Valič 22-02-18

Eparhija raško-prizrenska već ima potpisane ugovore sa većinom srpskih političara na Kosovu i Metohiji koji su se odlučili da deo svojih primanja odvajaju za taj fond, koji je osnovan 2015. pri Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve. Kada je ta saradnja ugovarana, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pozvao je korisnike budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji da izdvoje deo dohotka za podršku fondu Eparhije raško-prizrenske i tom prilikom naveo da neće biti nametanja i nikome se neće određivati i propisivati koliko treba da izdvoji, već će to svako uraditi po sopstvenoj savesti.

Ideja projekta je da sva sredstva budu pod budnim, pažljivim i domaćinskim upravljanjem Crkve kako bi se poboljšalo funkcionisanje srpskog naroda u opštinama i sredinama u kojima je najugroženiji i obezbedilo da, u onim sredinama gde se zemljište i drugi resursi prodaju i osipaju, takav trend bude zaustavljen.