Priština
Alo!/ Dejan Briza
Priština

Alo!/ Dejan Briza

Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Tokom ove godine rođeno je 915 beba u tri srpska porodilišta na Kosovu i Metohiji * Lekari se nadaju da će do kraja 2019. biti premašen prošlogodišnji rekord od 930 novorođenih.

Čak 912 beba rođeno je tokom ove godine u tri srpska porodilišta na Kosovu i Metohiji! U Kosovskoj Mitrovici rođeno je 515 beba, u Gračanici je na svet došlo 261 dete, dok je u Pasjanu rođeno 136 mališana.

Lekari kažu da je iz godine u godinu stopa nataliteta među srpskim življem u južnoj srpskoj pokrajini u stalnom porastu, tako da se nadaju da će do kraja 2019. biti premašen prošlogodišnji rekord od 930 novorođenih dečaka i devojčica.

Sreten Trajković, glavni medicinski tehničar u Zdravstvenom centru Gnjilane, pod čijom se nadležnošću nalazi i ginekologija u Pasjanu, kaže da su do juče lekari u ovoj bolnici obavili 136 porođaja.

- U prethodnoj godini kod nas je rođena 141 srpska beba, ali ostalo je skoro nedelju dana do Nove godine, pa se nadamo da ćemo nadmašiti tu brojku. Bolnica u Pasjanu otvorena je 2015. i iz godine u godinu ovde se rađa sve više dece. Raduje činjenica da se ruše nacionalne barijere, tako da osim Srpkinja, sve više Albanki kod nas dolazi - rekao je Trajković.

Doktorka Marina Jovanović kaže da zaposleni i pacijentkinje u ovoj bolnici funkcionišu kao porodica i da se svaki porođaj emotivno doživljava.

- Kada je 2015. otvorena ginekologija u Pasjanu, glavni cilj je bio ponovno oživljavanje rađanja srpske dece na Kosovu, koje je bilo drastično smanjeno posle rata 1999. Svaku trudnicu i porodilju od otvaranja do danas doživljavamo kao rod najrođeniji. Pratimo ih i negujemo najbolje što možemo od prvog dana trudnoće, pa sve do posle porođaja. Isto je i sa bebama kad se rode - kaže ona.

Načelnik ginekologije u Gračanici Bogoljub Veljković kaže da, dok je srpskih majki i beba, dotle će i Kosovo biti srpsko.
- Radi među Srbima na Kosovu kako srpski inat, tako i želja da nas ima što više. Što je za hrišćane Jerusalim, to je za Srbe Kosovo. Raste natalitet među srpskim življem na Kosovu, već do sada je rođeno oko 10 odsto više beba nego prošle godine u ovo vreme. I mi sa svakom srpskom majkom delimo radost zbog rođenja deteta, kao da nam je najrođeniji rođen, jer znamo šta znači još jedan Srbin na Kosovu - kaže doktor Veljković.

U porodilištu u Kosovskoj Mitrovici rekli su da je do juče kod njih rođeno 515 beba, što je na nivou prošlogodišnjeg proseka.

- Nadamo se da ćemo do kraja decembra oboriti prošlogodišnji rekord od 547 mališana. Svaka novorođena beba kod nas budi posebnu radost, pogotovo što se zna u kakvim okolnostima žive Srbi na Kosovu u ovom trenutku - nezvanično su rekli u porodilištu u Kosovskoj Mitrovici.