Vojska
Tanjug/Jovo Mamula
Vojska

Tanjug/Jovo Mamula

Vojska, Foto: Tanjug/Jovo Mamula

Srbi sa Kosova i Metohije održavaju protest u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom brutalne akcije specijalne jedinice ROSU u kojoj je uhapšeno 28 osoba. Protestno okupljanje počelo je u 12 sati na Trgu Šumadija, a organizovaće ga Srpska lista.

- O daljim koracima i aktivnostima Srpska lista će odlučiti naknadno - rekao je predsednik te stranke Goran Rakić.

Pročitajte još:

 

Srbi su prethodne noći organizovali straže i dežurstva u svim srpskim institucijama zbog eventualnih novih akcija Prištine.

Okupljanje građana, Kosovska Mitrovica

Alo.rs

Okupljanje građana, Kosovska Mitrovica , Foto: Alo.rs

Specijalne jedinice NJSO (nekadašnje ROSU) upale su u ranim jutarnjim časovima u utorak na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije i privele 19 policajaca i devet civila, većinom srpske i bošnjačke nacionalnosti.

RUSKA NOVINARKA ODUVALA PRIŠTINU! "Kosovo je postalo enklava pirata, koje snabdeva Evropu drogom i ženama! Vučić je ispravno postupio što je PODIGAO VOJSKU!"

Severom Kosova dugo su odzvanjale sirene za uzbunu, u pojedinim delovima čula se pucnjava, dok je najdramatičnije bilo u blizini Zubinog Potoka kada su pripadnici ROSU probijali blokade na putu. Prilikom upada povređeno je nekoliko srpskih državljana, a među narodom je zavladao strah.

Prištinski zvaničnici su nasilnu akciju, koja je trajala više od šest sati, pravdali navodnom borbom protiv organizovanog kriminala.

 

Tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da su u Zubinom Potoku šverceri pokušavali da vatrenim oružjem ometaju ovu operaciju.

- U Zubinom Potoku je intervenisala obična policija, ali su im se opridružile jedinice ROSU jer su policajci napadani iz vatrenog oružja. Rosu je bila podrška policiji koja je naišla na namerne prepreke postavljene od nepoznatih lica - naveo je Haradinaj.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su tzv. kosovske policijske snage prekoračile silu i naredio punu borbenu gotovost Vojske.

Ovo nije prvi put da specijalne jedinice ROSU nenajavljeno upale na sever Kosova i Metohije. Prethodno su to učinile u novembru prošle godine kada je uhapšeno nekoliko Srba, zbog navodne istrage oko ubistva Olivera Ivanovića.

 

Komentari (3)

rac

29.05.2019 07:29

Ne, braćo Srbi i sestre Srpkinje, čekajte, još nije vreme. Nego popijmo po koju i primaknite se da zamezimo.

lele&lele

29.05.2019 08:53

Ne strashite narod, nista se nece dogoditi, predstava za narod podrske Tacija i Haradinaja svom koalicionom partneru AVAV, na stetu Srba, je zavrsena. Jedina shansa im je Vucic i BiH ekipa, potpomognuti Kordunashima i Crnogorcima...

Biljana

31.05.2019 08:43

Internacionalni zakon se mora postovati. Svi Albanci koji su posle 1945 godine imigrirali na KiMu moraju imati uredne imigracione boravisne papire. Potvrda o polozenom drzavljanstvu i naravno dokaz o poreklu imovine. Dokaz o placanju poreza