Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Amerika nema nameru da prestane da kosovske Albance konstantno podseća na to da su tu gde jesu, zahvaljujući pre svega njima. To se da zaključiti i iz upozoravajuće poruke koju je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet poslao vlastima — da ne postavljaju za diplomatske predstavnike osobe koje su osuđene za ratne zločine.

Da li je samo ovaj čin izazvao američkog diplomatu, ili se iza svega krije i neka jača poruka iz Vašingtona upućena Prištini?

Politički analitičar Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, sklon je da veruje da u pitanju nije jedna, nego više poruka koje je Amerika ovim potezom poslala Albancima.

„Moguće je da postoji promena odnosa SAD prema Ediju Rami i Hašimu Tačiju i da u tom kontekstu ide i ta reakcija. Druga je mogućnost da, ako postoji Specijalni sud za zločine OVK na čijem čelu je tužilac Amerikanac, američka ambasada podržava njegov rad. A taj rad se sastoji i u procesiranju komandanata bivše OVK“, naglašava Janjić.

„Treće, što je takođe važna stvar, jeste činjenica da ovo nije prva američka poruka ovog tipa. Kosnet se ponaša drugačije od prethodnih američkih ambasadora na Kosovu jer ulazi u neka konkretna pitanja, čime očito zaoštrava pitanje autoriteta Amerike, jer je on u ovom momentu u Prištini izuzetno ugrožen. Prvo neuvažavanjem američkog stava koji se tiče taksi, zatim povlačenjem nekih poteza i oko formiranja same vojske Kosova“, navodi Janjić.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Njega sve ovo ne iznenađuje i smatra da će američkih reakcija biti sve više:

„Dakle, to su direktne poruke i Tačiju i Hardinaju da moraju da shvate da ne mogu da se zaklanjaju iza velike ljubavi prema Americi, a da rade po svojoj volji“.

Kosovski mediji su nedavno preneli da je Sulejman Seljimi, bivši komandant tzv. OVK osuđen za ratne zločine, imenovan za diplomatskog predstavnika Prištine u Tirani.

Seljimi je 25. januara ove godine pušten na uslovnu slobodu, nakon što je proveo u zatvoru duže od pet godina. Uhapšen je 24. maja 2013. i kasnije ga je Osnovni sud u Mitrovici proglasio krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osuđen je na šest godina zatvora.