ROSU, Kosovo policija
EPA
ROSU, Kosovo policija

EPA

Foto: EPA

“Situacija je potencijalno zapaljiva. I to je razlog zbog koga mi mislimo da je jedini put da se sve strane vrate dijalogu i da se uzdrže od svih onih mera koje bi mogle da budu loše interpretirane i da dovedu do prelivanje sukoba”, istakao je Mondoloni za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma 2019.

Upitan kakve korake Pariz planira da preduzme, imajući u vidu da je i francuski predsednik Emanuel Makron najavio angažovanje po pitanju Kosova nakon izbora u Prištini, Mondoloni je istakao da Francuska želi da se što pre steknu uslovi, da se ukinu takse kako bi se održao novi samit.

“Želimo da damo politički impuls i da se u Parizu održi jedan novi sastanak. Za nas je veoma jasno da takse treba da budu ukinute ukoliko nova vlada u Prištini želi da razgovara sa Beogradom kako bi se našao kompromis u dobro veri”, dodaje Mondoloni.

AMBASADOR ODGOVORIO VUČIĆU! Britanac probao da se opravda na sraman način posle slikanja sa Kurtijem, evo šta je poručio iz Prištine!

"JEDAN NAM JE UMAKAO" Albanci se sastali posle upada u Severnu Mitrovicu, imaju ceo spisak Srba koje će loviti!

On kaže da Francuska i francuski predsednik žele da se dijalog nastavi što pre, ali da je njihova pozicija jasna o tome da takse treba da se ukinu kako bi se išlo ka kompromisom rešenju između Beograda i Prištine.

Komentarišući politiku proširenja EU i ne postizanje dogovora na Savetu ministara po pitanju dodeljivanja datuma za pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, bivši francuski ambašador kaže da je tačno da još nema kompromisa u okvirima EU, ali da je reč o važnom procesu.

ROSU, Kosovo policija

EPA

Foto: EPA

“Naša pozicija je veoma jasna, budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. I mi podržavamo integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je jasno rečeno nekoliko puta i mi to nazivamo evropskom perspektivom Zapadnog Balkana”, kaže Mondoloni i podseća da je to rekao i Makron tokom posete Srbiji.

Kaže da je u slučaju Srbije i Crne Gore proceš evropskih integracija u toku, dok je u slučaju Severne Makedonije i Albanije pitanje da li taj proceš treba da otpočne odmah.

SPREMAJU UŽAS SRPSKOJ LISTI Trojica Srba šuruju sa Šiptarima! Zaveru upravo sprovode u delo!

ŠOKANTAN INTERVJU KURTIJA ZA NIN! Pitali ga kakav rezultat izbora je očekivao, njegov odgovor će razbesneti sve u Srbiji

“Mi se zalažemo da se otvore pregovore sa Skopljem i Tiranom kada oni ispune uslove, kada potpuno primene kriterijume i reforme”, objašnjava on.

A druga stvar je, naglašava on, što u Evropi takođe smatraju da treba da se urade određene reforme u samoj politici proširenja.

Britanski ambasador od Vučića i Vulina popio dva šamara od kojih se neće oporaviti za života! (FOTO)

AUTOR: J. Đondović DATUM I VREME: 17.10.2019. 07:53 - 17.10.2019. 08:38 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je juče Nikolasa Abota, ambasadora Velike Britanije u Prištini, na čijim su izborima pobedili Aljbin Kurti i njegov pokret „Samoopredeljenje" objavivši uz pitanje fotografiju Kurtija i Abota ispod zastave velike Albanije.

“Reč je o je debati koja bi trebala da se održi među Evropljanima kako bismo imali jednu konkretniju politiku proširenja, koja bi bila na dobrobit i građana i Evrope. Poslednje što bih rekao na tu temu, to nije “ne” za Albaniju i Severnu Makedoniju, već jedno ‘da, ako’”, zaključio je Mondoloni u razgovoru za Tanjug.

Bonus video

Incident tokom protesta taksista na Savskom trgu