"BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE JE MOGLO DA SE IZBEGNE" Šiptarski pregovarač iz Rambujea izneo šok detalje: Svi smo znali šta sledi!

"Tokom pregovora o Kosovu u Rambujeu i Parizu bilo je jasno da će uslediti vojna intervencija ako se ne dođe do mira i sporazuma"

Suroi
Suroi, Foto: Tanjug

To je izjavio jedan od trojice glavnih albanskih pregovarača, u Rambujeu, Veton Suroi.

- Za obe strane bilo je očigledno da će uslediti bombardovanje kao finalana konsekvenca, ako se do mira i ugovora ne dođe zbog Beograda - rekao je Suroi za Tanjug dve decenije nakon početka mirovne konferencije u Parizu koja je bila jedna od poslednjih, a po svedočenju srpskih učesnika neiskrenih, šansi da se potpiše sporazum i izbegne bombarovanje SRJ.

Prišitniski publicista, međutim, smatra da se vojna intervencija mogla izbeći.

Suroi
Suroi, Foto: Tanjug

- Bombardovanje se moglo se izbeći, ono je bilo najgora opcija. Milošević je imao manevarski prostor da učni nešto što je bilo mogući dogovor o tranzicionom putu koji bi u mirnom okviru doveo do uspostave dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova - kazao je Suroi.

Suroi koji je sa Ibrahimom Rugovom i Hašimom Tačijem činio okosnicu pregovaračkog tima, rekao je da je kao direktni učesnik u razgovorima u Francuskoj, video da nije postojala volja Beograda.

- Sama činjenica da Milošević nije bio u Rambujeu govori o njegovom nesudelovanju u rešavanju problema - rekao je Suroi.

Suroi je takođe u izjavi za Tanjug rekao i da dosadašnji proces u Briselu pregovora nije dao željene rezultate, te da je bolje da se ovakav kakav je prekine, nego da se traljavo nastavi i pri tom očekuje rešenje.

NATO bombardovanje
NATO bombardovanje, Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

- Obe strane moraju biti mnogo abmbicioznije, ozbiljnije i konstruktivnije i moraju biti i mnogo invetivnije i naći okvir koji će voditi ka završavanju konflikta i trajnom miru - rekao je on i dodao da se taj nezavrseni konflikt odrazva na živote i razvoj bogatog demokratskog društva.

Skup u Parizu , poslednja runda pregovora o Kosovu počela je 15. marta 1999. , a okončan neuspehom posle svega četiri dana. Dve delegacije su 18. marta potpisale različite sporazume.

Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji.

NATO bombardovanje 1999. godine
NATO bombardovanje 1999. godine, Foto: EPA

Specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk, 22. marta u još jednom pokušaju nije uspeo da ubedi tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa u pokrajini.

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO-a je započeo bombardovanje SR Jugoslavije, što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije Ujedinjenih nacija u pokrajini.

Povezane vesti

 • Korisnik: Мирослав
  15/03/2019 - 17:34
  Измет никада неће признати да је представљао терористичку дружину и да су његови Шиптари прихватили Рамбује-споразум јер су им натисти то наредили. Само може да лаје и лаже као што чини 20 година. Натисти су знали да ,,споразум", читај ултиматум, Срби неће таквог прихватити, да неће прихватити заштићену зликовачку камарилу на целој државној територији.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi