Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Printscreen
Ekvatorijaolna Gvineja zahtevala sednicu o Kosovu

Printscreen

Ekvatorijaolna Gvineja zahtevala sednicu o Kosovu, Foto: Printscreen

Ekvatorijalna Gvineja kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila je Kosovo na dnevni red sednice.

Pročitajte još:

 

Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Predstavnica lažne države države Kosova u SAD Fljora Čitaku  je šokirala prisutne kada je zapretila da će biti "beskrajne drame i sukoba" dok Srbija ne prizna "Kosovo" kao ravnopravnog partnera. 

 - Smatrate da je ovo parada? Što ste došli onda? Slučajno ste pozvani na ovaj sastanak - rekao je predstavnik Rusije, Vasilij Nebenzja, Flori Čitaku, kao odgovor na njenu tvrdnju da je sednica SB UN o Kosovu i Metohiji obična "parada".

Predstavnik Kine se poziva na Rezoluciju UN 1244 i dodaje da političko rešenje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa njom.

Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

 

Pored toga, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Preporučujemo i ovo:

 

Održavanje sednice je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Vljora Čitaku

Printscreen

Vljora Čitaku, Foto: Printscreen

I Dačić je juče ukazao da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri meseca.

Večeras će biti razmotren redovni tromesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o o stanju na Kosovu.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Saveta bezbednosti za februar, izjavio je na konferenciji za novinare da je Savet bezbednosti odlučan da pregovorima dođe do rešenja u vezi sa Kosovom.