Hašim Tači
EPA
Hašim Tači

EPA

Hašim Tači, Foto: EPA

- Svi su za dijalog, za pregovore i za sporazum - rekao je Tači za briselski portal Politiko, odgovarajući na pitanje da li se "Kosovo obraća u dva glasa".

Pročitajte još:

 

Briselski portal takođe ističe da je Tači razgovarao sa malom grupom novinara, uključujući i njihovog, "u hodniku minhenskog hotela", za razliku od razgovora sa srpskim predsednikom, koji je Politiko obavio u salonu za sastanke.

U tekstu, u kojem je Tači predstavljen kao "bivši politički vođa gerilske grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja se borila protiv srpske vlasti", ocenjuje se da se on "nalazi u nezgodnoj situaciji".

- Prošle godine on je pokrenuo ideju ''korekcije granice'', prema kojoj bi deo teritorije Kosova mogao da bude razmenjen kako bi se obezbedio sporazum. Ali, sporazum se nije ostvario i njegov rival Haradinaj, bivši komandant OVK, zadobio je javnu podršku za nametanje tarifa Srbiji i odbacivanje mogućnosti bilo kakve promene granice - piše u tekstu.

Pročitajte još:

 

Iako je kosovski parlament sada utvrdio pregovarčku platformu koja isključuje promenu granica, Tači je odbio da kaže da ova ideja više nije u opticaju, navodi portal.

Hašim Tači

Tanjug/Sava Radovanović

Hašim Tači, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi moramo da dođemo do sporazuma oko toga gde je granica i priznamo jedni drugima granicu - rekao je Tači.

Tači je, kaže Politiko, "nagovestio da bi se tarifama na srpsku robu moglo pozabaviti u paralelnom procesu, dok bi se razgovori o mirovnom sporazumu nastavili".

- U politici je važno biti kreativan - rekao je Tači.

Navodi se da se "Tači verovatno oslanja na međunarodni pritisak kako bi se Haradinaj naterao da odustane od tarifa i pomoglo da se obezbedi da on (Tači) zadrži veliki glas u bilo kakvim pregovorima sa Beogradom".

Vučić u Minhenu

Printscreen:Youtube

Vučić u Minhenu, Foto: Printscreen:Youtube

- Moramo da slušamo savet SAD i EU - zaključio je Tači.

Predsednik Srbije je tokom minhenske konferencije jasno stavio da znanja sagovornicima iz EU i SAD da kosovski Albanaca, izvode već mesecima trik - Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

 

On je istako i da se su Beograd i Priština stotinak hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma, kao i da je sve ostalo je simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Mogerini, američkom senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.