Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Klasičan kriminal

Ambasador Lebe otvorio je fabriku flaširane vode u Srbici na Kosovu i tom prilikom je direktno optužio albanske političare za proneveru i nenamensku potrošnju evropskih fondova.

Pročitajte još:

 

- Privremene institucije u Prištini plaćaju lažne ratne veterane i to novcem koji im međunarodna zajednica daje za finansiranje ključnih projekata za potrebe građana. Nije normalno da Kosovo dobija novac sa Zapada, a da ga zloupotrebljava, posebno plaćanjem lažnih veterana - istakao je švajcarski ambasador.

Ova optužba izazvala je pravu političku buru na Kosovu, a među prvima je reagovao Nasim Haradinaj, šef Udruženja ratnih veterana i brat od strica Ramuša Haradinaja. Nasim, koji je poznat po tome što se javno hvali ubistvima, optužio je ambasadora da zloupotrebljava funkciju.

- Švajcarski ambasador zloupotrebljava i funkciju i situaciju. On ima svoje veterane u Švajcarskoj, a deo lažnih veterana su i sam ambasador i Švajcarska. Neka oni lepo dođu i pomognu Prištini da identifikuje navodne lažne veterane... - cinično je poručio Haradinaj.
Komentarišući sve ove navode, penzionisani pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da su Albanci ogrezli u kriminalnim radnjama i da to postaje sve očiglednije.

Preporučujemo i ovo:

 

- Oni ne poštuju ni one zakone koje su navodno sami usvojili. Sve rade nelegalno i van zakona, a ne poštuju ni Rezoluciju 1244 SB UN koja im brani formiranje paravojske. I za tu takozvanu 'vojsku Kosova' treba im veliki novac, pa evropske pare sigurno koriste van propisa. Dobro je da su to shvatili i ljudi sa Zapada. Kada su se i oni oglasili, mogu samo da pretpostavim koliko se to otrglo kontroli. Jako je opasno sve to što Priština radi - upozorava Šljivančanin.

 

Pretnja za region

Marija Đorić, stručnjak za borbu protiv terorizma, podvlači da je izjava švajcarskog ambasadora veoma ozbiljna.

- Diplomate nikada ne daju izjave tek tako. Albanci na Kosovu pod firmom veterana finansiraju paravojne jedinice, što je velika pretnja za čitav region - zaključuje Đorićeva.