Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj ispričao je šta se dogodilo pre gotovo 20 godina kada je potpisan Kumanovski sporazum, kojim smo "izgubili i predali" Kosovo!

PROČITAJ JOŠ:

"Slobodan Milošević obećao mi je u Belom dvoru, dok su na nekoliko metara od nas stajali Mati Ahtisari i Viktor Černomirdin, da neće prihvatiti sve što su oni tražili, odnosno da neće kapitulirati. Ipak, šest dana kasnije SR Jugoslavija je potpisala Kumanovski sporazum, kojim smo predali Kosovo."

Ovako lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj opisuje svoj susret sa Miloševićem i međunarodnim izaslanicima koji su došli u Beograd sa ultimatumom čije bi ispunjenje prekinulo bombardovanje, kao što se i desilo, pišu mediji.

Slobodan Milošević

AP/Darko Vojinović

Slobodan Milošević, Foto: AP/Darko Vojinović

"Milošević me je pozvao u Beli dvor i ja sam stigao baš u trenutku kada su Ahtisari i Černomirdin odlazili. Sa njima sam se sreo na stepeništu, oni su hteli da se rukuju sa mnom, a ja sam im samo okrenuo leđa. Bio je tu i ruski general Ivašov, njemu sam prišao i on mi je rekao da je situacija veoma ozbiljna i teška, ali da nije bezizlazna. Tada mi je Milošević obećao da neće prihvatiti sve što oni traže" , objašnjava Šešelj.

PREPORUČUJEMO:

Kako kaže, ušao je u dvor a potom je tamo stigla prva ekipa socijalista i julovaca.

"Bili su tu svi koji nešto znače, baš ih je bilo dosta. Došao je i Vuk Drašković, čini mi se da je sa njim bio Milan Komnenić, nisam siguran. Stigao je i Ljubiša Ristić. Na Draškoviću se videlo koliko mu je drago, cvetao je, smeškao se, odmah je nagovarao sve prisutne da prihvate plan i da u to ubede Miloševića. U tom tonu je govorio i Ljubiša Ristić. Ma i ostali. Kao, to je naša tapija na Kosovo. Biće potpisana naša rezolucija koja će nam obezbediti da Kosovo bude naše" , opisuje Šešelj i dodaje da je on maltene bio jedini koji je bio za to da se ništa ne prihvati.

Lider SRS seća se i da im je Milošević preneo Ahtisarijevu pretnju. Kasnije se spekulisalo da je to ustvari izgovorio Černomirdin, međutim, Šešelj je siguran da je Sloba rekao da su to bile Ahtisarijeve reči.

"Finac je zapretio da će Srbiju toliko bombardovati da će biti ravna kao tepsija i to nam je Milošević doslovno preneo, ali je rekao i "da" , tvrdi Šešelj.

On je objasnio i da su Miloševića, prema njegovim rečima, na kraju prevarili.

"Njemu su obećali da će ukinuti sankcije, ali one nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma nisu bile ukinute. Posle toga su osmislili spoljni okvir sankcija" , naveo je vođa radikala.

S druge strane, Ljubiša Ristić, režiser i tadašnji član JUL, partije koju je osnovala Miloševićeva supruga Mirjana Marković, poriče da je ikada bio na sastanku u Belom dvoru.

"To je glupost, Šešelju sam više puta naglasio da je pomešao događaje. Glupost je i da sam izjavio to za rezoluciju 1244, da ćemo njom dobiti tapiju na Kosovo."