Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet

 

Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Očekuje se da se Srbija pohvali i ohrabri za dalje evrointegracione korake, ekonomske rereforme i saradnju u regionu.

Jačanje vladavine prava, primena osnovna prava i nastavak dijaloga sa Prištinom biće deo ministraskih preporuka za Srbiju, sazanje Tanjug u Briselu.

RATNA MAŠINERIJA SPREMNO ČEKA ZNAK Albanci smišljaju novi udar, ali naručilac nije u Prištini!

 

U nacrtu zaključaka Saveta, u koji je Tanjug imao uvidi, EU ministri pozdravljaju ukupan napredak koji je Srbija ostvarila na svom putu pristupanja EU.

- Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i noramlizacija ondosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pritupnih pregovora - navodi se u nacrtu teksta.

U nacrtu ministarskih zaključaka o Srbiji ocejnjuje se da EU integracije ostaju strateški cilj Srbije. Savet ohrabrujue srpske vlasti da se snažno posvete promovisanju evropskih vrednosti posebno u komunikaciji sa građanima.

Srbija se poziva da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva.

- Opipljivi rezultati očekuju se u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca - stoji u tekstu nacrta zaključaka Saveta EU.

ALBANCI PUCALI PO SRBIMA Kosovska policija otvorila vatru na kombi iz Kragujevca! Pokrenuta akcija "Čelični prsten", opšti haos u Leposaviću!

U izveštaju Saveta ministara Evropske unije poseban naglasak je je stavljen na odnos Srbije prema Kosovu. U izveštaju se navodi da - trenutni status kvo nije održiv. Neophodno je da se dijalog nastavi što pre - zaključuje se u nacrtu.

Od Beograda se očekuje da napravi dalje napore i doprinese uspostavljanju - pogodnog okruženja za vođenje dijaloga - što, prema tekstu dokumenta, uključuje - međunarodno i regionalno angažovanje - i - uzdržavanje od poteza koji mogu biti protimačeni kao provokacija.

U SLUČAJU KONFLIKTA, NIKO NAM NEĆE POMOĆI Ministar Vulin HITNO obavestio Rusiju: Planira se novi sukob Srbije i NATO!

Ministri EU naglašavaju da sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da reši - sva otvorna pitanja u skladu sa medjunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

- Zaključivanje takvog sporazuma, bez odlaganja, pod pokroviteljstvom Visokog prdstavnika, neophodno je da bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu - navodi se u zaključicma EU ministara.

Savet izražava žaljenje što nije bilo napretka na prvom mestu u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni i u punoj primeni zajedničkog upravljanja prelazima, energetskom sporazumu, a konstatuje se da nije došlo ni do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici. Ministri podsećaju da svi dogovori koji su postignuti tokom dijaloga moraju biti potpuno primenjeni uključujući sporazme o pravosuđu i telekomunikacijama.

LAŽNO OPTUŽILA SRPSKU PREMIJERKU Vlora Čitaku bez srama napala Anu Brnabić, a onda joj je Putinov čovek jednom rečenicom zapušio usta! (FOTO)

Savet izražava zabrinutost zbog nedostaka napretka u oblasti slobode izražavanja je i poziva Srbiju da garantuje bezbednu klimu kako za slobododno izražavanje tako i za nezavisnost medija.

U oblasti medija podvlači se da je primetan progres u pripremi medijske strategije pri čemu se Srbija poziva da usvoji i primeni Stretegiju na transparentan i inkluzivan način.

Srbija se kroz ministarske zaključke poziva i na puno poštovanje prava fundamentalnih prava, uklučujući prava najranjivijih grupacija kao i nacionalnih manjina.

U slučaju nacionalnih manjina to podrazumeva upotrebu manjinskih jezika u obrazivanju i medijima i operativnost saveta nacionalnih manjina, navode u Savetu.

SADA JE SVE KRISTALNO JASNO Ovo je Putinov konačan stav o Kosovu! Albanci poniženi, Ameri se hvataju za glavu!

Savet EU podseća i na važnost jačanja ”- istinske međustranačke debate - rada sa organizacijma civilnog društva i obezbeđivanje funkcionisanja nezavisnih tela i demokratskih institucija uključujući i parlament Srbije.

Srbija se kroz ministarske zaključke podseća i na važnost rešavanja slučajeva ratnih zločina pred domaćim sudovima i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u mnogim regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa.

ENVER SE HVALI TAJNIM PLANOM! "Da ne zalazim u detalje, sporazum o priznanju najkasnije marta 2020"

Kada su u pitanju ekonomski kriterijumi, Savet bi, prema tekstu nacrta zaključaka, trebalo da pozitivno oceni dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi. Srbija se podstiče da kroz strukturne reforme nastavi jačanje kompetitivnosti i dugoročnog i inkluzivnog ekonomskog rasta posebno u oblasti tržišta rada i energetskom sektoru.

Ministri EU pozvaju Srbiju da uskladi svoju trgovisnku i energetsku politiku sa EU standardima sa posebnim fokusom na tržište gasa.

I ove godne Saveta EU ponavlja potrebu da Srbija tokom svog procesa pristupnja EU nastavi usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politike, ali i vizne politike sa EU.

Istovremeno, nacrt zaključaka Saveta EU posebno pozdravlja aktivno učešeće Srbije u operacijama i misijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

POSTAVIĆE GRANICU NA VRHU SRPSKE PLANINE Marić postavio gostu sudbonosno pitanje o našoj zemlji - Srbija ostala ZABRINUTA posle odgovora: Nešto se sprema...

Rasprava ministra spoljnih i evropskih poslova zemlja članica EU o ”Paketu proširenja” koji uključuje šest pretnera sa Zapadnog Balkna i Tursku redovan je proces koji sledi nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku tih zemlja na putu evrointegracija.

"U SRBIJI JOŠ BROJE VOJNIKE" Najveći britanski list traži da NATO ostane jer Prištini preti VELIKA OPASNOST, ali imaju i skriveni lični cilj!