Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ambasada je izrarzila zabrinutost i zbog imenovanja onih koj su pravosnažno osuđeni za teške i kriminalne radnje, kao i zbog zapošljavanja nekvalifikovanih kadrova na pozicijama u izvršnoj vlasti.

Pročitajte još:

Kako je prenela Gazeta Expres, ambasador Filip Kosnet je već ranije poručio da osuđenicima za ratne zločine nije mesto u kosovskoj vladi, te da pojedinci na visokim pozicijama treba da budu kalifikovani za posao koji rade i da imaju adekvatno fakultetsko obrazovanje.

Nažalost, kosovski premijer Ramuš Haradinaj s tim u vezi ima suprotan stav, piše Expres.

- Imenovanje ovih nekvalifikovanih pojedinaca podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavajući zemlju mogućnosti da ima kompetentne, imenovane i kvalifikovane pojedince za obavljanje vladinih poslova i sramota su za žrtve zločina iz prošlosti - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Iz Ambasade SAD upozoravaju da to sprečava napredak Kosova u izgradnji internacionalizma koji će ga, kako se navodi, "učiniti poželjnim partnerom za druge zemlje i ojačati poziciju protivnika koji tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava".

Poručili su i da osobe koje su umešane u teške zločine treba zauvek da budu sklonjene sa značajnih pozicija.

Ambasada SAD je pozvala građane i kosovske lidere da razmisle o tome kakve osobe Priština želi da pokaže svetu.

Filip Kosnet

screenshoot/twitter

Filip Kosnet, Foto: screenshoot/twitter

- Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i da zaustave i preokrenu ovaj trend imenovanja pojedinaca, od kojih je neke ambasada već prozvala po imenu, čiji izbor izgleda vodi do kratkoročnih političkih ciljeva, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibiliteta države - naglašeno je u reakciji.

Expres podseća da ovo nije prva reakcija Ambasade SAD na regrutovanje optuženih pojedinaca na visoke pozicije u prištinskoj vladi.

Ambasador Kosnet reagovao je na svom fesjbuk nalogu neposredno po objavljivanju informacije da je Sulejman Seljimi imenovan za savetnika premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja.

- Osuđeni ratni zločinci nemaju mesta u kosovskoj vladi. Lideri svih stranaka moraju okončati podršku takvim pojedinaca. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini prava. Drago mi je da vidim grupe iz različitih zajednica koje govore jednim glasom o tom problemu - napisao je ranije Kosnet.

Takođe, ambasador Kosnet je reagovao ranije i na imenovanje Nasera Šalje na mesto direktora kosovske Agencija za privatizaciju.