Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Gazeta Expres piše da su razgovoru prisustvovala samo trojica lidera, bez ijednog saradnika, a domaćini su im bili Hejl i američki ambasador Filip Kosnet.

Kako saznaje RTK iz svojih izvora da je Hejl zatražio suspenziju takse, govoreći i o riziku od neuspeha dijaloga.

- Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu - rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Pročitajte još:

 

Posle sastanka, Tači, Hardinaj i Veselji nisu davali izjave, piše Expres i dodaje da su oni, po završetku sastanka i nakon niza sukoba proteklih sedmica, seli u jedan prištinski restoran.

- Da li će takse biti ukinute, videćemo - konstatuje Expres.

Inače, ukidanju sto odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH protivi se Haradinaj, dok Tači I Veselji smatraju da tu meru treba ukinuti i dati šansu nastavku dijaloga s Beogradom, što je stav i američke administracije.

Dejvid Hejl, Kajl Skat

Tanjug/Dragan Kujundžić

Dejvid Hejl, Kajl Skat, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posle sastanaka sa predsednikom, premijerom i predsednikom skupštine tzv. Kosova, Hejl je dao intervju za tri prištinskla medija, gde se fokusirao na dijalog između tzv. Kosova i Srbije, za koji kaže da bi trebalo da se završi sa "uzajamnim priznanjem dve države".

Hejl je u ovom intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u procesu.

 

Visoki američki zvaničnik izjavio je da SAD i zemlje EU uopšte imaju isti stav prema rešavanju problema između tzv. Kosova i Srbije.

Dolazak Hejla u Prištinu je druga poseta visokih zvaničnika Stejt departmenta ove sedmice. Prethodno su u Prištini boravila dva predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost zaduženi za Evropu Džon Erat i Bred Bredli.