Pjeter Šalja
Kosovo Onlajn
Pjeter Šalja

Kosovo Onlajn

Pjeter Šalja, Foto: Kosovo Onlajn

Prvo je sudija pročitao sve tačke optužnice.

Šalja je izjavio da razume navode optužnice, a potom mu je sudija pročitao njegova prava kao optužene osobe. Zatim je Šalja rekao da nije počinio nijedno krivično delo, to jest da nije kriv po tačkama optužnice, kao i da su one "smešne".

Statusna konferencija o ovom slučaju zakazana je za 23. april u 11h.

Šalja ostaje u pritvoru, ali ima pravo na prigovor koji njegov branilac treba da podnese u pisanom obliku.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a javnosti je, po nalogu sudije, objavljena njena redigovana verzija, iz razloga bezbednosti.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Ova krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta bio uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća, i smešten u pritvorsku jedinicu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići.