Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Američki Stejt department izdvojiće 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim zemljama u borbi protiv "dezinformacija, uključujući i one koje dolaze iz Rusije", prenosti televizija RT, koja je imala uvid u dokument.

Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, preko ambasade u Prištini biće dodeljena sredstva za realizaciju programa "TehKamp na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu".

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

- Cilj programa "TehKamp na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu" je jačanje poverenja javnosti u slobodnu štampu i demokratske institucije, pomaganje učesnicima da efikasnije otkrivaju i da se bore protiv lažnih vesti, dezinformacija i povezanih pretnji, kao što su lažni nalozi - navodi se u tekstu.

Ističe se da će događaj biti regionalnog karaktera. "Ciljna publika" su slušaoci sa Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Slovenije.

Priština, Albanci, Kosovo, Ramuš Haradinaj

EPA

Foto: EPA

Oni će navodno uključivati zvanične predstavnike lokalnih uprava, novinare, kao i uticajne medije.

Program čine dve komponente – trodnevni seminar i događaji, koji će uslediti nakon njega.

- Komponenta 1 predviđa održavanje trodnevnog seminara u Peći od 19. do 21. novembra 2020. godine, na kome će učestvovati bar 45 ljudi. Komponenta 2 predviđa niz pratećih događaja, uključujući izdvajanje grantova, kao i program razmene - objašnjava se u dokumentu.

Stejt department

Printskrin

Stejt department, Foto: Printskrin

Planirano je da se ovim program postigne niz ciljeva. Kao jedan od njih izdvaja se "suprotstavljanje ruskim dezinformacijama".

- Tokom godine najmanje 50 odsto novinara, koji su prošli obuku u okviru programa "TehKamp", učestvovaće u lokalnim ili regionalnim inicijativama kako bi ojačali svoje novinarske mreže (uključujući i onu koja je usmerena na istraživačku delatnost u okviru aktivnog suprotstavljanja ruskim dezinformacijama). Osim toga, zajedno sa uticajnim licima iz medija oni će početi da sprovode aktivnosti u cilju borbe protiv dezinformacija - ističe se u tekstu.

Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Na konkursu za dodelu grantova mogu učestvovati predstavnici lokalih neprofitnih i nevladinih organizacija, analitičkih centara, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija.

Komentari (2)

Potok

08.05.2020 06:12

Zanimljivo da američki lažovi na Balkanu ulažu velike pare za njihove dezinformacije izgleda dasu premalo lagali, moraju shvatit da ulože celu ameriku koliko je vredna neće im ništa pomoć. Srpski narod je ponosna i oni su večni neprijetelji Srba, zar bit prijatelj sa zločincima koi su bombardovali i zločinski ubijali našu djecu nuklearni bombama. Samo zato što su srbi i okupirat srpsku teritoriju onda dat na upravljanje teroristima oni i njihova koalicija su teroristi.

Sparta

08.05.2020 14:43

Smrdljivi ( fašistički ) zapad !!!! - Na neprijateljskom zapadu ništa novo !!!!!