"NASTAVLJA SE ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA SA KOSOVA" Rusi razotkrili pakleni plan Šiptara, pa poslali oštru poruku EU!

Rusija je danas kritikovala kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvodjenja taksi za srpsku robu, kao i mlak stav Evropske unije, i podržala Beograd zbog najave da namerava da nastavi pregovore s Prištinom kada takse budu ukinute.

Albanci sa Kosova
Albanci sa Kosova, Foto: EPA

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi kazala da Haradinaj nastavlja svoju "provokativnu politiku usmerenu na podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", uvodjenjem stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ta mera je očigledno usmerena na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i potiskivanja srpskog stanovništva", ocenila je Zaharova.

Ona je kritikovala EU zbog toga što "ili ništa ne može da uradi ili neće", navodeći da izjave EU, koje nisu toliko oštre koliko mogu da budu, "niko na Kosovu ne sluša".

"U realnosti, osim takvih blagih izjava, ništa drugo se ne preduzima, i rukovodstvo Kosova ignoriše stav EU", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u toj atmosferi se ističe "odgovorna i izbalansirana pozicija Beograda koji ističe spremnost da se vrati dijalogu" čim takse budu ukinute.

Marija Zaharova
Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Situacija u pokrajini se zaoštrava i rastu medjunacionalne napetosti. Nije reč o političkim ocenama, već o statistici. Stanje na Kosovu mora sistematično da bude u fokusu Saveta bezbednosati UN", rekla je ona.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi