Albanci sa Kosova
EPA
Albanci sa Kosova

EPA

Albanci sa Kosova, Foto: EPA

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi kazala da Haradinaj nastavlja svoju "provokativnu politiku usmerenu na podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", uvodjenjem stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH.

Pročitajte još:

"Ta mera je očigledno usmerena na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i potiskivanja srpskog stanovništva", ocenila je Zaharova.

Ona je kritikovala EU zbog toga što "ili ništa ne može da uradi ili neće", navodeći da izjave EU, koje nisu toliko oštre koliko mogu da budu, "niko na Kosovu ne sluša".

Preporučujemo i ovo:

"U realnosti, osim takvih blagih izjava, ništa drugo se ne preduzima, i rukovodstvo Kosova ignoriše stav EU", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u toj atmosferi se ističe "odgovorna i izbalansirana pozicija Beograda koji ističe spremnost da se vrati dijalogu" čim takse budu ukinute.

Marija Zaharova

Tanjug/Dimitrije Goll

Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Situacija u pokrajini se zaoštrava i rastu medjunacionalne napetosti. Nije reč o političkim ocenama, već o statistici. Stanje na Kosovu mora sistematično da bude u fokusu Saveta bezbednosati UN", rekla je ona.