Bataljon stigao iz Amerike
profimedia
Bataljon stigao iz Amerike

profimedia

Bataljon stigao iz Amerike, Foto: profimedia

Posle divljaštva ROSU na severu KiM i maltretiranja Srba, iz Rusije nam je stigla snažna podrška, ali i obećanja da će Moskva, ukoliko to zvanični Beograd zatraži, u najkraćem mogućem roku poslati svoje vojnike u južnu srpsku pokrajinu.

Zanimljivo je da je samo dan pošto je to najavio Konstantin Kosečev, šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije, bataljon američkih vojnika krenuo put Kosova! Reč je o vojnicima Prve nacionalne garde Aljaske, 297. pešačke divizije. Polovina jedinice stigla je još juče, a druga polovina očekuje se danas.

Dok američki mediji pišu da je bataljon poslat kako bi bio pojačanje mirovnim misijama NATO i Kfora, koje su na Kosovu još od 1999. godine, naši sagovornici uvereni su da vojnici iz SAD nisu slučajno baš sada stigli na KiM...

BEOGRAD - PRIŠTINA (1 : 0) Nova pobeda Srbije! Amerika ozbiljno shvatila Vučićev bes: Tražimo formiranje ZSO!

- Slanjem novih trupa na Kosovo, SAD šalju snažnu poruku da podržavaju takozvani kosovsku državnost, uporedo odvraćajući Rusiju i ostatak slobodnog sveta od namere da pruži podršku Srbiji u očuvanju njenog suvereniteta. Upad ROSU na sever KiM nastavak je tihog pogroma srpskog stanovništva sa ciljem da se preostalo srpsko stanovništvo zaplaši i natera da u kratkom roku napusti i sever, i enklave južno od Ibra - uveren je Stefan Stamenkovski iz Pokreta „Zavetnici“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se pojačavanje američkih snaga na KiM u ovom osetljivom momentu može dvojako tumačiti.

PRVO GA PREBILI, SAD GA PROTERUJU Haradinaj proglasio Krasnoščekova personom "non grata"! Traži da Rus iz UN napusti Kosovo

- Teško je odmah zaključiti kome Amerika šalje poruku ovim postupkom. Ta poruka može da bude poslata nama i glasiti da će SAD stajati uz Kosovo, a može da bude poruka Prištini da više ne sme da se ponaša samovoljno kao do sada. Ne možemo lako zaključiti šta u stvari Amerika namerava, ali jedino je jasno i sigurno da Amerika i dalje pokazuje veliki interes za Kosovo - komentariše Anđelković.

Dragišić: Kfor treba pojačavati

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, mišljenja je da je dobro što se snage Kfora pojačavaju na terenu.

- Nažalost, bezbednosna situacija na KiM je veoma osetljiva, treba jačati snage Kfora na terenu i tražiti produženje mandata. Zvaničnici Kfora rekli su da nemaju mandat da reaguju na policijske akcije Prištine, ali kasnije su naveli da je to bilo prekoračenje upotrebe policijske sile - navodi Dragišić za „Alo!“.

 

 

Komentari (3)

ZBokan

01.06.2019 00:49

To bi mnogi zzeleli, ali tako biti neche... Uostalom, ccitav svet se tumba...I tumbache se, al* Srbija - neche - rekao Deda Miloje... I sve do sada pogodio?

Abc

01.06.2019 08:14

A zato se Julin sa 2 leve nožice i mutnom pogledom vrzma oko baza, prepunih specijalcima, koji su toliko obučeni da jedva čekaju sukob, nismo mi bili 1998.god. I 1999.god. Ništa za ove, pa pobogu njima komanduju vođe koji nisu služili ni obav. Vojni rok. Ali u pljački Srba imaju veliko iskustvo. Puno uspeha, od gladnih penzionera.

ajte molim vas

01.06.2019 21:00

A kako će to da stigne Ruska vojska na Kosovo*Preko koje zemlje?Preleteće NATO zemlje i započeće rat zbog Srbije tj.kosova?