Ujedinjene nacije
Profimedia
Ujedinjene nacije

Profimedia

Ujedinjene nacije, Foto: Profimedia

 

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra novi Izveštaj generalnog sekretara UN, a u fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Srbiju na sednici, koja se održava na 20. godišnjicu od usvajanja Rezolucije 1244, predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je da vlasti u Prištini tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu KiM 28. maja, nisu ispoštovale važeći imunitet dva člana osoblja UNMUK-a koji su uhapšeni i pretučeni tom prilikom.

Savet bezbednosti

Profimedia.rs

 

 

On je rekao da su tom prilikom nepropisno izvršeni pretres i zaplena imovine UN, u suprotnosti sa svim relevantnim zakonima i imunitetima Organizacije.

Prema njegovim rečima, uprkos zahtevima Unmika organi u Prištini dele veoma malo relevantnih i činjeničnih dokaza sa Ujedinjenim nacijama o hapšenju i povređivanju osoblja.

"Istovremeno, kosovski organi su izdali saopštenja u štampi, kao i u dopisima upućenim državama članicama UN. Ove informacije nisu utemeljene na adekvatnim dokazima, suprotne su našim dosadašnjim saznanjima i ne sadrže činjenice koje su ključne za objektivnu istragu. Uznemiren sam očiglednom činjenicom da su oba naša radnika očigledno podvrgnuta prekomernoj upotrebi sile i maltretirana nakon što ih je policija uhapsila, pri čemu su zadobili povrede koje iziskuju bolničko lečenje. Ovo je pitanje koje će biti suštinska komponenta istrage koju smo pokrenuli", rekao je Tanin.

Kako kaže, bio je primoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika UNMIK-a.

Boris Jeljcin i Slobodan Milošević

EPA

 

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za "personu non grata", doktrinu koja se, kako kaže, ne primenjuje na članove osoblja UN ili u vezi sa njima.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

 

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede, javio je Tanjug.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.