Ričard Grenel
youtube printscreen

 

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da mu je drago što će EU organizovati sastanke predstavnika dve strane, da SAD nude potpunu podršku, ali i da se nada da će biti uspostavljeni svi prethodni dogovori.

"Drago nam je što će Evropljani upriličiti sastanke 10. i 12. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu. Nadamo se da će važno pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biti završeno na ovom sastanku", kazao je Grenel.

"SAD su naporno radile kako bi istakle važnost normalizacije ekonomskih odnosa dve strane, jer verujemo da je to presudni prvi korak ovog dugoročnog političkog spora. I nadamo se da će Evropljani realizovati prethodno dogovorene sporazume o avio-saobraćaju, železnici i drumskom saobraćaju kao glavni prioritet. Verujemo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i davanje nade mladima u regionu", istakao je Grenel.

"Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini. I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji biti brzo rešenje. Biće lakše suočiti se sa teškim i dugoročnim političkim pitanjima, ako se prvo postigne napredak u ekonomskim pitanjima. Međunarodna zajednica mora da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako ćemo ikada napredovati", rekao je Grenel.