Edi Rama
tanjug
Edi Rama

tanjug

Edi Rama, Foto: tanjug

Premijer Albanije Edi Rama reagovao je na protestnu notu francuske Ambasade u Tirani povodom izjave predsednika albanske Vlade da je EU ostavila Balkan na cedilu po pitanju vakcine, prenosi Reporteri.

Rama objašnjava da nije napao Francusku i da stoji iza svoje izjave o EU i vakcinaciji.

- Nisam napao nijednog saveznika, a još manje Francusku u ovom slučaju. Nisam zaboravio i ne zaboravljam da je Evropska unija pomogla Albaniji, otkako je naša zemlja izašla iz diktature. Upravo suprotno, cenio sam i cenim Evropsku uniju iz hiljadu i jednog razloga, uključujući bez sumnje neprocenjivu pomoć koju Albaniji daje već 30 godina. Govorio sam o konkretnom pitanju u konkretnoj situaciji vezanoj za vakcinu i ne uklanjam ni zarez iz onoga što sam rekao. Izuzimanje zemalja našeg regiona u distribuciji vakcine protiv kovida-19 od strane EU, nema opravdanje. To svi razumeju, samo se prave da ne shvataju - objavio je Rama reakciju na proteste iz Francuske.

Ambasada Francuske u Tirani je u zvaničnom pismu upućenom albanskom ministarstvu spoljnih poslova navela da navodi "premijera Rame o vakcinaciji nisu tačne", dodajući da to smatraju neprimerenim napadom na zemlju prijatelja i saveznika.