Rakočević
print screen
Rakočević

print screen

Foto: print screen

I posle više od 20 godina života u izolaciji, karantin uveden zbog pandemije koronavirusa za Srbe sa Kosova je novo iskustvo, oni žive u igri apsurda u kojoj glavnu ulogu igra politika, smatra novinar i publicista Živojin Rakočević iz Gračanice.

Rakočević za Sputnjik objašnjava da se život Srba sa Kosova i Metohije već 20 godina odvija u različitim stepenima izolacije i nekako je 80.000 Srba južno od Ibra naučilo da živi u doba izolacije.

„Razvili smo unutrašnje sisteme opreza, čuvanja, sigurnijih puteva, pratnji i svega ostalog, uz sve stresove koje smo imali. Ipak, ovaj koronavirus i ova epidemija nama su nešto novo, jer moramo da imamo te puteve i da čuvamo jedni druge unutar naših geta i enklava.To je nešto na šta se mi navikavamo i to je, prosto, neka nova situacija“, kaže Rakočević.

Govoreći o odnosu kosovskih vlasti, Rakočević ocenjuje da vlada prava konfuzija izazvana političkim obračunom predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija preko virusa korone, a niko živ ne zna u kom pravcu to ide.

On podseća da je Kurti doneo mere o zabrani kretanja, dok Tači poručuje da te mere nikako ne bi trebalo poštovati jer predstavljaju kršenje zakona.

„Sve je to jedna opšta konfuzija u kojoj se jasno vidi da Albanci, odnosno vlast u Prištini, oko koronavirusa vode borbu na političkoj sceni. A kakve su medicinske, stručne procene, malo se može čuti i postavlja se pitanje kako oni mogu uopšte da reaguju na virus i na situaciju koja je zadesila Kosovo. Uvode se karantini za pojedine opštine, ali kome to nešto znači i ko se preterano kreće na malenom Kosovu? Mislim da je sve to igranje u apsurdu u kom glavnu ulogu vodi politika“, smatra Rakočević.

On ističe da je važno ovih dana slušati reč lekara i dodaje da su juče čuli da postoji jasna procedura po kojoj se teški slučajevi odvoze u bolnice u Srbiji.

Rakočević smatra da je najvažnije da se slušaju preporuke Ministarstva zdravlja Srbije.

“U skladu s tim preporukama ponašaju se medicinski radnici i, nadam se, odgovorno stanivništvo“, zaključio je Rakočević.