Vilijam Voker
Printscreen Youtube
Vilijam Voker

Printscreen Youtube

Vilijam Voker, Foto: Printscreen Youtube

 

Bivši ambasador OSCE-a Villiam Voker (William Walker), koji boravi na Kosovu povodom 21. godišnjice masakra u Račku, rekao je da „genocid koji se dogodio u tom selu niko ne može negirati“.

Govoreći o negiranju ovog masakra od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da mu se, kad je to čuo, učinilo da sluša „Balkanskog kasapina“, Slobodana Miloševića. Voker je ovo izjavio na konferenciji koju su danas održali Republikanci na Kosovu (REK) na temu „Račak nije laž“.

Govoreći o masakru u Račku i genocidu na Kosovu, predsednik REK-a, Faton Kurti, rekao je da poricanje ovog genocida pogoršava odnose između država nakon rata. Između ostalog, on je naveo da postoje oko četiri slučaja u kojima su, oni kao stranka, svedočili o srpskim zločinima na Kosovu.

Konferenciji je inače prisustvovao i predsednik Republikanske stranke Srbije, Nikola Sandulović, koji je takođe tražio pravdu zbog srpskih zločina počinjenih na Kosovu. Na ovaj način, Sandulović je praktično pozvao svoju državu Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića da priznaju masakr u Račku. Inače, Sandulović za sebe tvrdi da je glavni informator Marinike Tepic za lažne afere.

 

Marinika Tepić, Nikola Sandulović,

printscreen twitter

Marinika Tepić, Nikola Sandulović,, Foto: printscreen twitter

 

Vučić: Mani se ćorava posla, Vilijame

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao je danas u Obrenovcu kratko vest da Voker boravi na Kosovu i da sa pobedničkim strankama razgovara o formiranju nove vlade.

Kako je rekao, „taj stručnjak je došao da formira vladu“, jer sada kada misli da je „stvorio nezavisno Kosovo, želi da stvori Veliku Albaniju“, na šta mu Vučić poručuje: „Mani se ćorava posla, Vilijame. Nije Srbija više šaka zobi koju možete da pozobate“.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka. Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.

Njegovo ime se na Balkanu pre svega povezuje sa slučajem „Račak“ -„oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999 – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno „masakrom nedužnih civila“, kako je tada naveo Voker, što međunarodni zvaničnici ponavljaju do danas. Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Komentari (4)

cile

14.01.2020 17:35

Sta taj posrnuli starac trszi opet da se ogrebe od Šiptara za koju paru a da pljuje po Srbiji taj zlikovac belosvetski .

zagondzija

14.01.2020 17:56

Izgubi se djubre

Bubuleja

14.01.2020 21:10

Sada kada je Wylliamu Vokeru ostalo jos malo od života (par meseci) mogao bi konacno da kaze istinu o Račku i sa tim makar malo opere svoju dušu pred Bogom. Pa vec ceo svet zna istinu da je Racak izmisljen i reziran od njegove strane i da je za to bio debelo placen

Branislav

15.01.2020 09:36

Dosao da trazi oprostaj na svetoj srpskoj zemlji! Mozda mu se i posreci!