Vladimir Putin
Tanjug/AP; Darko Vojinović
Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučihem rekao da je Rusija isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.

PROČITAJ JOŠ:

- Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju - rekao je Putin navodeći kao primer odluku Pristine o formiranju Vojske Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 12 44 .

- Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingetna Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti - rekao je on.

Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

- EU je posrednik, ali malo toga postiže - rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono sto je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

PROČITAJ JOŠ:

Takođe je podsetio da je rezolucijom 12 44 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

- Gde su oni? - upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se postuje međunarodno pravo.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se postuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno.

Prema nejgovim rečima, neka ranije donošena rešenja kao da su imala za cilj da podele srpski narod.

- Treba da ubedimo nase partnere da ako zelimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga odrzimo - zaključio je Putin.

Komentari (2)

Olja

17.01.2019 18:43

Dobro postavljeno pitanje od strane presednika Putina da malo potseti Brisel koliko se krse pravila pogotov prema Srbiji.

Tamy

17.01.2019 18:53

Zivelo srpsko-rusko prijateljstvo jos milion godina!