NA OVAKVE SULUDE IDEJE ALBANACA, PUTIN NEĆE OSTATI RAVNODUŠAN Prljavi plan: Zašto Šiptari uključuju Ruse u crtanje granica između Beograda i Prištine i na koji način?

Raznorazne fantomske verzije o razgraničenju Beograda i Prištine koje ovih dana plasiraju takozvani kosovski mediji dosegle su kulminaciju sa tvrdnjom da njihove ideje podržava - Rusija

Protest Priština
Protest Priština, Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

U spekulacijama koje ovih dana konstruiše Priština o razgraničenju sa Beogradom otišlo se tako daleko da je čak i Edi Rama, albanski premijer, koji je izjavio da je takozvano Kosovo deo Albanije, povezao realizaciju pregovaračkog plana Beograda i Prištine sa korekcijom granica, tako da je ispalo i da će Moskva to da aminuje

Uvlačenjem Rusije u spekulacije da podržava planove za razgraničenje koje plasira Priština, nepriznato Kosovo pokušava da jednim udarcem ubije dve muve: omekša stav Amerike plašeći je širenjem ruskog uticaja i obmane međunarodnu javnost po principu krilatice - sto puta izgovorena laž postaje istina.

Raznorazne fantomske verzije o razgraničenju Beograda i Prištine koje ovih dana plasiraju takozvani kosovski mediji dosegle su kulminaciju sa tvrdnjom da njihove ideje podržava - Rusija.

Zbog čega Kosovu trebaju spekulacije da Moskva podržava njihove "planove"?

Bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović kaže da je Albancima, ali i Amerikancima jasno da šta god radili ili uradili, ne mogu da prođu kroz Savet bezbednosti UN bez pristanka Rusije.

Priština
Priština, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

- Čak i da mi pristanemo na nešto što nije u duhu našeg ustava i Rezolucije 1244, Rusija neće biti dužna da to podrži u SB UN. I to je Moskva jasno rekla - da će podržati ono što Srbija podrži, ali u okviru zakona Srbije i Rezolucije 1244. U suprotnom, nikakav sporazum (tzv.) Kosova i nas ne bi mogao da omogući prolaz (tzv.) Kosovu do UN - objašnjava Jovanović.

Sagovornik napominje da su Albanci i te kako toga svesni i da zbog toga "nabacuju" razne smicalice praveći šumu da se ne bi videlo drvo.

- Računaju, valjda, da će to da "zbuni" Ruse ili da ih navede na neki pogrešan korak. S druge strane, vrše pritisak i na nas i na našu javnost da stvar izgleda što zapetljanije i nejasno kuda se ide i šta će biti konačna sadržina tog eventualnog kompromisa. Ide se na to da javnost Srbije bude"smlaćena" i zbunjena svim tim spekulacijama - navodi Jovanović.

Sve to je, zaključuje sagovornik, taktička igra koja ima za cilj da se stvori što veća neizvesnost, kako u Srbiji tako i u Rusiji. Prema njegovim rečima, Priština se toga nije sama setila već u tome ima i podršku Zapada.

Analitičar Dragomir Anđelković saglasan je da ovakve igre prevazilaze potencijale Prištine.

- Dakle, cilj je da se stvori predstava da je Rusija uključena u celu priču i da ona zagovara nekakvo rešenje. Time se na Zapadu "plaše" krugovi u kojima je rusofobija vrlo razvijena, i to treba da ih upozori da je "Rusija krenula u neku ofanzivu", jer Prištini to treba pre svega da bi omekšala pritisak američke administracije okupljene oko Donalda Trampa i nekih evropskih centra moći koje polako dižu ruke od Kosova. Ovde se radi o uvlačenju Rusije u "rat" koji se odvija na Zapadu između suverenista i neoliberala - navodi Anđelković.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković, Foto: Medija centar

Sagovornik kaže da nema sumnje da Priština sve što radi, radi po nalogu određenih zapadnih centara moći, koji su uvezani sa određenim evropskim vladama koje polako gube lidersku poziciju.

- U tom kontekstu, neoliberali i američka"duboka država" povezani sa Prištinom stvaraju percepciju da se radi o jačanju ruskog uticaja kako bi javnost svojih zemalja podstakli da deluje što više antiruski i da produži podršku koju je Priština imala. To je prljava, ali i providna igra koja je iracionalna. Sa malo argumenta, to sve može da se pobije, jer potpuno je smešno da Rusija stoji iza Tačija, i potpuno je iracionalno da bi Rusija radila sebi na štetu i podržavala nešto što će posle omogućiti integraciju (tzv.) Kosova u NATO - objašnjava Anđelković.

U spekulacijama koje ovih dana konstruiše Priština o razgraničenju sa Beogradom otišlo se tako daleko da je čak i Edi Rama, albanski premijer, koji je izjavio da je takozvano Kosovo deo Albanije, povezao realizaciju pregovaračkog plana Beograda i Prištine sa korekcijom granica, tako da je ispalo i da će Moskva to da aminuje. Rusija je to, naravno, oštro demantovala.

To nije sprečilo dalja spinovanja, pa je tako nemački list "Frankfurter rundšau" izneo detaljan plan o razgraničenju Beograda i Prištine, po kome će se u albanskoj Valoni izgraditi mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovu vazduhoplovna baza, a da će auto-put kroz Srbiju, takozvani Koridor 10, biti stavljen pod međunarodnu zaštitu.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Milos
  25/02/2019 - 21:57
  Rusija je uvek tu da podrzi Srbijui nikako nece podrzati plan Siptara.
 • Korisnik: Cimi
  25/02/2019 - 21:44
  Samo provociraju a nisu ni svesni koliko im to ne ide u prilog
 • Korisnik: Soki
  25/02/2019 - 21:42
  Siptari su na svasta spremni samo da stignu do svog cilja
 • Korisnik: kana
  25/02/2019 - 18:12
  Na sve načine pokušavaju da izazivaju Srbe!
 • Korisnik: Goran
  25/02/2019 - 15:33
  Albanci nisu bas bistar narod pa nisu shvatili izjavu Rusa da ce podrzati svaki sporazum sa kojim se Beograd saglasi a ne Pristina.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi