Emanuel Makron
Tanjug
Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Mediji u Prištini sporadično izveštavaju o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji. Ipak, glavno pitanje koje provlači među Albancima je "Da li će Makron moći da sruši takse koje je Priština nametnula".

Kako se navodi na sajtu "Indeksonline", strani analitičari ne veruju da će Makronova poseta Beogradu doneti novine u dijalogu Beograda i Prištine.

PROČITAJ JOŠ:

- Žak Širak je poslednji francuski predsednik koji je posetio Srbiju pre 18 godina, i koji je uspeo da se pomiri posle NATO bombardovanja, a danas Emanuel Makron dolazi sa istom misijom da govori o Kosovu. Iako je interes Francuske i EU nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, analitičari smatraju da šef Jelisejske palate neće doneti nikakav napredak u repavanju ovog pitanja - navodi se na portalu.

Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

"Beograd se nada ukidanju taksi"

Prema pisanju "Kohe", predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, potpisaće oko 20 sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije. U oblasti oružja biće potpisano pet sporazuma.

Ivica Dačić

Alo!/Rajko Ristić

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

"Koha" prenosi i reči srpskog ministra Ivice Dačića, koji je rekao da se nada da će Makron tokom posete Beogradu "prekinuti igru s porezom", koji je nametnula Priština, i da će dati garancije da to bude kraj višemesečne drame.

- Niko ne može da me uveri da Zapadna Evropa, u kojoj je Francuska jedan od lidera, i SAD, ne mogu da prisile Ramuša Haradinaja već osam meseci da ukine sramnu administrativnu odluku - rekao je Dačić.

On je istakao da je dolazak Makrona jedna od najvažnijih poseta stranih ličnosti u poslednjoj deceniji, i da Beograd ima velika očekivanja od ove posete.