Kosovo
Alo!/Ognjen Radošević
Kosovo

Alo!/Ognjen Radošević

Kosovo, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Albanci pod izgovorom korupcije planiraju da uklone srpske policajce iz sastava tzv. KPS-a na severu Kosova, kako bi zaokružili proces koji bi im omogućio da u potpunosti kontrolišu taj deo teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da privremene prištinske vlasti, u nameri da oslabe odbranu severa Kosova, u ponedeljak nameravaju da uhapse srpske policajce.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vučić je rekao da ima informacije da tzv. prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika tzv. kosovske policije sa severa Kosova, kao i još 15 osoba, sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

F-16

Profimedia.rs

F-16, Foto: Profimedia.rs

 

Božidar Spasić, operativac službe Državne bezbednosti u penziji, upozorava da je situacija alarmantna i da ga takav scenario podseća na dešavanja u Hrvatskoj uoči vojnih akcija „Bljesak“ i „Oluja“, kada su Srbi gotovo etnički potpuno očišćeni sa tih prostora.

- Sve ono što se radi na okupiranoj teritoriji Kosova i Metohije činjenicama govori da se tamo preslikava model pripreme za neku ’Oluju‘ ili ’Bljesak‘. Dakle, za preuzimanje u potpunosti teritorije i isterivanje svih Srba sa severa Kosova. Ovo je jedan veoma ozbiljan trenutak i trebalo bi veoma ozbiljno shvatiti predsednika da je ovoga puta situacija alarmantna i treba očekivati da Srbija preduzme određene mere - ističe on.

Spasić podseća na reči predsednika Srbije da je o namerama Prištine informisao međunarodne institucije. U isto vreme kaže da je navodna korumpiranost srpskih policajaca razlog za njihovo hapšenje samo „plašt“ pod kojim Albanci kriju druge namere.

- Time zapravo žele da korumpiraju kompletan sastav srpskih policijskih snaga i da ga tako udalje iz svojih redova čime bi se stvorila ’čista‘ policija, dakle, policija sastavljena od bivših pripadnika terorističke OVK, i tako bi se izbegla mogućnost otkrivanja nekih specijalnih tajnih akcija koje planiraju prema Srbima. Izbeglo bi se i davanje informacija nekim ljudima da se sklone, vezno za lažne potrage (tzv.) prištinskih vlasti koje planiraju protiv njih. Dakle, stvaranjem te čiste albanske policije na Kosovu bio bi zaokružen proces potpune kontrole te teritorije - zaključuje Spasić.

On kaže da je upravo takvo etničko čišćenje u državnim službama uradila i Hrvatska i da zbog toga veruje da Priština namerava da isti scenario primeni i na Kosovu, to jest na Severu.

Priština

Tanjug/Antonio Russo

Priština, Foto: Tanjug/Antonio Russo

 

Komentari (9)

Aca

18.05.2019 08:08

Takav scenario se ne sme dozvoliti.

Goran

18.05.2019 08:32

Ukoliko Priština krene na Srbe Srbija će reagovati i odbraniti svoj narod.

Sanjci

18.05.2019 11:33

Ne treba nasedati na provokacije...

Makica

18.05.2019 11:34

Mislim da nema razloga za brigu, Srbija je spremna da u svakom trenutnku zastiti svoj narod na KiM.

Miljana

18.05.2019 12:48

Spremni da poplase srpski narod na sve nacine. Ne dajte se!

marijana

18.05.2019 12:48

nadamo se da nece doci do ovoga...

Mija

18.05.2019 19:55

Moramo spreciti sukobe.Prioritet je da zastitimo Srbe koji na KIM zive.Necemo dozvoliti Pristini da ostvare svoje planove.

Goran

19.05.2019 07:19

Od toga nema ništa, Srbija bi ih poslala brzo tamo gde im je mesto.

Goran

19.05.2019 07:21

Te bravure slobodno zaboravite jednom ste imali bežanija sa Kosmeta pa se prisetite ako ste zaboravili.