JEZIVA ODLUKA KOJA PLJUJE NA SRPSKE GROBOVE Priština donosi zakon po uzoru na Hrvatsku!

Poslanici kosovske skupštine, prema najavama, trebalo bi danas da razmatraju Nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi usvajanje ovog zakona ugrozilo slobodu govora, a takođe i rad Specijalnog suda u Hagu.

Kosovo
Kosovo, Foto: Tanjug

Sa druge strane, predstavnici albanskih partija na Kosovu podržali su donošenje takvog zakona, negirajući da navode o tome da on ugrožava ikakva građanska prava, uz tvrdnju da on ne zadire u nadležnosti Krivičnog zakonika, prenosi portal Kosovo online

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, u koji je portal imao uvid, cilj zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodiladkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštittu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Članom 6. se nalaže Kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

"U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama", piše u članu 6.

Navodi se da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Hotijeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o vrednostima OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Vučić je dodao da će predlog zakona o OVK samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Priština
Priština, Foto: screenshoot/Kosovo Online

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuje se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je američki ambasador.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Povezane vesti

 • Korisnik: Jova
  07/08/2020 - 23:41
  A kako ce srbija da zastiti svoje vojnike. Neka prepisu zakon od komsija . Kad mogu siptari znaci da mogu svi.
 • Korisnik: sada
  07/08/2020 - 15:36
  gde su ti grobovi
 • Korisnik: Dragan
  07/08/2020 - 12:49
  CIJU TERITORIJU BRANILI SIPTARI DA NIJE SRPSKU. JEL ONI NEKADA CITALI NESTO ILI SU OSTALI I DALJE NEPISMENI KAO KAD SU ZIVELI NA PROKLETIJAMA. DA IM NISU BILI TURCI I USTASA TITO I DANAS BI ZIVELI U PLANINAMA PROKLETIJA. DIVLJACI OSTALI DIVLJACI I NEVREDI ,ERIKA BALJDA CE JEFNOM DA SVATE DA JE SRPSKA ISTORIJA MLOGO STARIJA NEGO AMERICKA.
 • Korisnik: Penzioner
  07/08/2020 - 09:55
  A sta nas sprecava da donesemo takve zakone i reciprocno da delujemo na ponasanje komsija?
 • Korisnik: vlada
  07/08/2020 - 09:54
  Kad neće Srbi da prepišu i da stave pod zaštitu svaku bitku, onda će oni, e jesmo gluperde, belo svetske, još ćemo za 20 godina reći da su naši krivi za sve. E tugooooo
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi