Kosovo
Tanjug
Kosovo

Tanjug

Kosovo, Foto: Tanjug

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, u koji je portal imao uvid, cilj zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodiladkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Članom 6. se nalaže Kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

"U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama", piše u članu 6.

Navodi se da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Hotijeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o vrednostima OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Vučić je dodao da će predlog zakona o OVK samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Priština

screenshoot/Kosovo Online

Priština, Foto: screenshoot/Kosovo Online

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuje se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je američki ambasador.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Komentari (5)

vlada

07.08.2020 09:54

Kad neće Srbi da prepišu i da stave pod zaštitu svaku bitku, onda će oni, e jesmo gluperde, belo svetske, još ćemo za 20 godina reći da su naši krivi za sve. E tugooooo

Penzioner

07.08.2020 09:55

A sta nas sprecava da donesemo takve zakone i reciprocno da delujemo na ponasanje komsija?

Dragan

07.08.2020 12:49

CIJU TERITORIJU BRANILI SIPTARI DA NIJE SRPSKU. JEL ONI NEKADA CITALI NESTO ILI SU OSTALI I DALJE NEPISMENI KAO KAD SU ZIVELI NA PROKLETIJAMA. DA IM NISU BILI TURCI I USTASA TITO I DANAS BI ZIVELI U PLANINAMA PROKLETIJA. DIVLJACI OSTALI DIVLJACI I NEVREDI ,ERIKA BALJDA CE JEFNOM DA SVATE DA JE SRPSKA ISTORIJA MLOGO STARIJA NEGO AMERICKA.

sada

07.08.2020 15:36

gde su ti grobovi

Jova

07.08.2020 23:41

A kako ce srbija da zastiti svoje vojnike. Neka prepisu zakon od komsija . Kad mogu siptari znaci da mogu svi.