Vašington
Tanjug/AP
Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

"Kosovo i njeni čelnici neće više biti razmaženo dete SAD nego se moraju ponašati odgovorno i uvažavati pravila kao međunarodni subjekat, a posebno sve sporazume iz Brisela", rekao je za Tanjug Tahiri koji je bio savetnik bivše kosovske predsednice Atifere Jahjage.

Tahiri dodaje da se, izgleda, više neće tolerisati jednostrane odluke i da se, ako se one već donose, moraju snositi i posledice.

"A jedna od ovakvih mera jeste odluka o odlaganju investicija i projekata SAD na Kosovu", rekao je Tahiri.

Prištinski analitičar smatra da se Kurti neće odvažiti da se suprotstavi Vašingtonu i politici SAD, te da će vlada ukinuti takse uz određeni reciprocitet, koji, kako navodi, neće biti zasnovan na dekretu već na primeni Briselskog sporazuma.

Tahiri navodi i da novi sporazumi o avionskom i železničkom saobraćaju u neku ruku sadrže elemente koji izjednačavaju autoritete oba potpisnika.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

On podseća da je sprecijalni izaslanik SAD za Kosovo i Srbiju Ričard Grenel zahtevao i od Srbije da odustane od politike povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, što bi možda Kurti mogao da koristi kao odgovor za ukidanje taksi i smirivanje domaće javnosti.

Prema rečima Tahirija, Kurti kao premijer nastoji da ima dobru saradnju sa međunarodnim faktorom koji neizostavno traži ukidanje takse i ne slaže se sa uvođenjem reciprociteta, ali i od Srbije traži da prestane sa propagandom protiv nezavisnosti Kosova.

Tahiri smatra da je Kurti u domaćoj javnosti propagirao reciprocitet kao dostojanstvenu i ispravnu meru koja ojačava međunarodni subjektivitet Kosova, a kad je reč o najavljenom trgovinskom reciprocitetu, ističe da u toj meri ne vidi ništa loše i da je mnogo bolja od taksi koje predstavljaju zabranu.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

"Ako bi se ispoštovale takse od 100 odsto i ako bi srpska vlada, recimo, donirala robu za Kosovo, kosovska strana bi povećala takse na 200 odsto. Zašto da ne bude reciprociteta, loše je ako je namera da se time pogoršava stanje, a ne da se uravnoteži", smatra Tahiri.

Kako kaže, nije problem u simbolici taksi, već u zaustavljanju protoka robe što, smatra, ne treba raditi političkim odlukama, već Priština kosovske proizovde treba štiti na ravnopravnim osnovama.

"Treba da se vidi gde se prožimaju kapital iz Srbije i sa Kosova. Za tranzit robe ne postoje samo ekonomski uslovi u okviru CEFTA sporazuma, već i određeni protokoli između određenih regija ili zemalja", objasnio je Tahiri.

Komentari (2)

Fikus

11.02.2020 18:48

Priče za malu decu i za medije - samo politička budala i totalna naivčina će verovati ovakvim "pretnjama" Kosovu iz Vašingtona a iza zatvorenih vrata im govore šta dalje da rade.

ђура

12.02.2020 06:59

Шта раде наши министри у влади Косова ? О чему они брину ? Колико они плата имају ? Ко је њихов председник Владе ?