Hašim Tači
printscreen/facebook
Hašim Tači

printscreen/facebook

Hašim Tači, Foto: printscreen/facebook

“Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja”, rekao je on za televiziju T7 i dodao da je "velika greška" ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO, prenosi Kosovo onlajn.

“Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, rekao je Tači.

 

On je rekao i da ne veruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu.

Miroslav Lajčak

Tanjug/AP

Miroslav Lajčak, Foto: Tanjug/AP

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podseća Kosovo onlajn.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Komentari (10)

lule

25.09.2020 07:29

Netreba ici u Brisel dok Albanci nebudu spremni razgovarati o ZSO.

MrKamenjarac

25.09.2020 09:28

...sta rade pare....i on je prodana dusa...

arsa

25.09.2020 09:41

Устав Србије као међународно признате државе, самим тим и Устав је међународно признат, не признаје ткз. ''устав Косова''.И шта сада?Шиптарима коначно неко из западног света треба да објани да су они не призната држава и самим тим и тај њихов ткз. устав је небитан и не важећи..

Beli

25.09.2020 10:47

Ovaj Lajko je zlo od coveka, nikad nista dobro Srbiji doneti nece..ali kako ga skrenuti , a treba! Uostalom ne treba ici na pregovore dok se nj ljubimci ne spreme!

Matori

25.09.2020 14:35

Hasime, zašto Srbija pregovara sa vama o svojoj teritoriji? Prijatelju, mnogo si se zaneo!

CARDAK

25.09.2020 18:09

@Matori - Srbija MORA PO ZELJI NARODA prekinuti pregovore sa Kosovarima ,narodom KOJI ZIVI U POKRAJINI KOSOVO KOJA JE SASTAVNI I NEOTUDJIVI DEO SRBIJE. SVI koji misle da ce biti drugacije jako se varaju U PRVOM SUKOBU RUSI Vracaju potpuno kosovo isteravsi belosvetske trgovce drohgom .CIK NEK NEKO PRDNA !

CARDAK

25.09.2020 18:18

LAJCAK I SIPTARI jako dobro znaju DA TO SRBIMA NISTA NE ZNACI I DA IM NIKO IZ EVROPE I SVETA NEMOZE NISTA OSIM SRPSKOG NARODA ,DATI SRPSKU IMOVINU .NA REFERENDUMU CE POSMATRACI EVROPE BITI NAJURENI.A i lacic nek pazi sta obecava iza njega stoji mnogo MANJA SILA nego IZA SRBA!

Brana

25.09.2020 19:39

Hažim Taći ze zbunio nešto,ne?On bi na srpskoj zemlji da stvara terorisricku drzavu na delu okupirane teritorije a pominje unutrasnje stvari i kako to ne treba nikako dozvoliti?!?Pa vidiš da znas Taći,ne može se u tudoj državi tražiti svoja.Da si sa Albanijom napao Srbiju pa da proširiš teritoriju pa da čovek to moze da shvati ali da hoćeš da stvoriš nešto što nikada nije postojalo i to na mestu koje nema nikakve veze sa tvojim plemenom je veoma glupo i to na mestu stvaranja Srbije.

Довла

25.09.2020 21:27

Treba prekinuti sve pregovore dok ne formuraju zso.Pa valda bi u oni mogli nesto ispuniti,cemu onda razgovori?

AV je hvalopjevac

26.09.2020 07:27

pod itno zahtjevati od Brisela zamjenu Lajcka pa ako ni taj drugi ne valja traziti i njegovu zamjenu i sve tako dok se ne nadje pravi covjek pregovarac. Ali ne daj vraze to AV nece jer njegova briga za Srbsko Kosovo i Metohiju se svodi samo na njevove prazne price