Predator
screenshoot/Twitter
Predator, Foto: screenshoot/Twitter

Ova letelica je oborena raketnim PVO sistemom kratkog dometa Strela-1 sovjetskog porekla koji se u tim ratnim godinama nalazio u naoružanju Vojske Jugoslavije.

Međutim, umesto da bespilotna letelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju. Po agresorskom vazdušnom cilju je dejstvovao raketni PVO sistem kratkog dometa „Strela-1“ sa kojom je upravljao operator Davor Veljković.

Raketa je eksplodirala neposredno pored cilja i zasula letelicu velikim brojem gelera. Ovo je bilo dovoljno da ista izgubi kontrolu, i krene naglo da gubi svoju visinu.

MQ-1 Predator je pao u neposrednoj blizini sela Bilba koji se nalazi nekoliko kilometara severozapadno od Uroševca. Na lice mesta je odmah izašao narod, kao i Posebne jedinice policije MUP Republike Srbije koje su uspešno završile protivterorističku operaciju na tom prostoru.

Letelica se posle pada nalazila u prilično dobrom stanju. Specijalizovane jedinice Vojske Jugoslavije su potom prikupile sve njene ostatke i prebacile je na sigurno mesto.

Ona je posle rata izložena kao ratni trofej u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Interesantno je istaći da su jedinice Vojske Jugoslavije tog dana oborile još jednu bespilotnu letelicu NATO (francusku CL-289) u rejonu Кlokot banje u blizini varošice Vitina, koja se takođe nalazi na Кosovu i Metohiji.